Hlavní navigace

Google I/O: nové mapy pro Android fungují i offline, avšak bez navigace

28. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na začátku měsíce Google ukázal novou verzi mapové aplikace pro Android, která už konečně umí stahovat podklady pro použití bez připojení k internetu. Mapy už bylo možné díky experimentální funkci stahovat i předtím, ale jen omezeně a vzdálenost 16 km od výchozího bodu.

Do Play Storu včera dorazila aplikace Google Maps 6.9, která má stahování map už v základu a hlavně ve větším rozsahu. Přesnou velikost ale Google neudává, podle našich odhadů je to asi 100 × 100 km, což zabere okolo 90 MB (v závislosti na hustotě dopravní sítě). V mobilu či tabletu můžete mít staženo maximálně šest map.

Na offline mapách navzdory původním domněnkám nefunguje navigace. Jsou to pouze orientační mapy, ve kterých se zobrazí vaše pozice pomocí GPS. Do zařízení se stahují jen vektorové mapy; satelitní podklady, vnitřní plánky i 3D budovy chybí.

 

Google nás nepříjemně překvapil, neboť mezi podporovanými zeměmi chybí Česká republika a Slovensko. Na většině území se tedy setkáte s červeným výstražným rámečkem, že v této oblasti není funkce dostupná. Červeně vás Google varuje i v případě, že přesáhnete maximální velikost území.

I když v Česku funkce oficiální nefunguje, mapu jsme mohli stáhnout v okolí Prahy, Brna a v menším čtverci kolem většiny hranic. Na Ostravsku, Plzeňsku, Olomoucku nebo v okolí Hradce Králové a Pardubic však nikoliv. Na Slovensku se modrý čtverec objevil jen na jihu u Bratislavy.

Google Maps 6.9 pro Android Google Maps 6.9 pro Android Google Maps 6.9 pro Android Google Maps 6.9 pro Android

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?