Hlavní navigace

Google je ještě chytřejší. Znalostní graf si poradí s komplexními otázkami

18. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lidský jazyk je noční můrou pro datové analytiky. Neustále se mění, existuje hromada výjimek a vše to příliš nedává smysl. Jen si vzpomeňte, jak jste se na škole trápili s angličtinou, němčinou nebo ruštinou a některá pravidla vůbec nedávala smysl, protože si protiřečila s jinými.

Google, Apple nebo Microsoft si ale na podobnou výzvu před lety troufl a pokrok od dřevních dob je znatelný. Další technologický milník dnes představil první jmenovaný, který naučil svůj Znalostní graf ještě větší logice a porozumění kontextu.

Google je ještě chytřejší. Znalostní graf si poradí s komplexními otázkami

Ten je pár měsíců dostupný i v češtině a stačí se Googlu hlasově nebo textově zeptat „Co vynalezl Leondardo da Vinci“ a odpověď máte hned na displeji. Jen zatím chybí hlasová odezva. Google se však dneska pochlubil další inovací, díky které se můžete Vyhledávače zeptat na největší české město nebo na počet obyvatelstva v době, kdy se narodil J.F. Kennedy.

Jedinou vadou na kráse je, že tato novinka zatím funguje jen v angličtině a na překlad do češtiny zatím čekáme. Z programátorského hlediska by ale nemělo jít o nic obtížného a snad se novinky během několika měsíců dočkáme. Snad to už bude i s hlasovou odezvou, po které voláme opravdu dlouho.

 

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?