Hlavní navigace

Google je větší továrna na peníze než Microsoft. Má vyšší tržby i zisk

Sdílet

Zdroj: Redakce

Alphabet, mateřská společnost Googlu, skončila druhé čtvrtletí fiskálního roku 2016 s tržbami ve výši 21,5 miliardy dolarů, což je o 21 % více než loni. Provozní zisk 6 miliard šel nahoru dokonce o 28 %. O čtvrtinu vyrostl také čistý zisk, který za uplynulý kvartál činil 4,9 miliardy.

Google (logo)

Motorem Alphabetu zůstává samotný Google. Ten má na svědomí tržby ve výši 21,3 miliardy a provozní zisk 7 miliard. Ostatní divize utržily jen 185 milionů a prodělaly 859 milionů. Google je zvládne dotovat a nejspíš také ještě dlouho bude. Ostatní součásti Alphabetu se totiž zaměřují především na výzkum a vývoj nových technologií, nikoliv koncové produkty.

 

Hlavním zdrojem příjmů zůstává reklama. Google utržil 15,4 miliardy díky inzerci na vlastních webech, 3,7 miliardy na stránkách partnerů a jen 2,2 miliardy pocházejí z jiných zdrojů (přímý prodej produktů a služeb). Googlu se už také podařilo stabilizovat cenu za reklamní prokliky. Meziročně byly sice o 1 % levnější, ale protože jich celkově bylo o 7 % více, firma dále rostla.

Teď je již co do hlavních finančních ukazatelů silnější než Microsoft. Ten v uplynulém čtvrtelí utržil 20,6 miliardy dolarů a vydělal 3,1 miliardy.

Byl pro vás článek přínosný?