Hlavní navigace

Google letos přichystal velké plány i revoluce [Přehled roku 2013]

30. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od nástupu Larryho Page zpět do čela firmy se Google soustavně mění a tento trend pokračoval i letos. Cílem je firmu a její postupy zjednodušit, vyhodit nepotřebné a ty důležité věci musí vypadat, jako že patří do jedné rodiny. Proto i v roce 2013 Google lehce redesignoval klíčové produkty jako vyhledávač, Gmail, Google+ a hlavně mapy.

Z českého pohledu potěší, že k nám Google přinesl nový personalizovaný vyhledávač, znalostní databázi Knowledge Graph a také knižní nebo hudební obchod Play. V něm už navíc mohou zákazníci T-Mobilu platit mobilem. Na online prodej zařízení, časopisů nebo filmů si ale ještě budeme muset počkat.

Android, Nexusy a Skoronexusy

Pokud jde o zařízení značky Nexus, nemusí nás to tolik trápit. Letošní novinky k nám i bez oficiálního obchodu přišly rychle a za férovou cenu. Navíc se rozhodně povedly. Tablet Nexus 7 2013 je ve všech ohledech lepší než předchůdce. Má skvělý displej s rozlišením 1920 × 1200 px, dostatek výkonu a lepší tělo. Telefon Nexus 5 zase srovnal krok s ostatními top smartphony. Rovněž získal lepší displej s rozlišením 1920 × 1080 px, nejvýkonnější čipset Snapdragon 800 a nadchne i dalšími parametry. Jediné, kde Nexusy stále ztrácejí, jsou fotoaparáty. A to navzdory tvrzení viceprezidenta Googlu Vica Gundotry, že se právě na tuto oblast soustředí.

LG Nexus 5
LG Nexus 5

Menším zklamáním jsou i nové verze Androidu 4.3 a 4.4, které přinesly méně novinek. Pokud už ostatně máte Android 4.1 a novější, nic zásadního vám nejspíš chybět nebude. Google však v novém KitKatu naznačuje, že bychom se důležitějších věcí mohli dočkat příště. Zatím si jen budeme stěžovat, jak je celá platforma rozdrobená.

Google letos znovu ignoroval televizní přehrávače, ať už jde o pokračovatele Nexusu Q nebo Googlu TV. Zapomněl také aktualizovat Nexus 10, o který ale – ruku na srdce – stejně nebyl velký zájem. Místo toho se ale domluvil s předními výrobci a vydal zvláštní edice zařízení (série Google Play), které po vzoru Nexusů dostanou čistý Android a rychlé aktualizace systémů. Uživatelé si tak mohou vybrat z širší nabídky smartphonů nebo tabletů, ale nebudou ochuzeni o čerstvý software, který by jim jinak výrobce dodal pozdě. Jenže plodů Samsungu, HTC, Sony nebo LG si stejně neužijeme, protože tyto přístroje Google prodává jen v USA.

 

To samé se bohužel týká i dalších novinek. Firma letos vydala první telefon značky Motorola, na kterém se už sama podílela. Moto X nás neoslovila cenou ani výbavou, ale přesto jde v mnoha ohledech o jedinečný telefon. Je hrdě smontován v USA, má nespočet různých krytů nebo možností přizpůsobení a uživatele poslouchá na slovo. Moto X je stále připraven k hlasovým povelům. Masy zaujal až levný model Moto G, který si můžete koupit třeba na Amazonu.

Chrome jde po Windows

Nákup za hranicemi vás čeká, i kdybyste dostali chuť na nové Chromebooky. Hloupé terminály, na kterých běží vlastně jen prohlížeč Chrome, se staly překvapivě velkým hitem. Chromebooky se i díky výborné cenotvorbě Aceru nebo Samsungu dostaly na první místa v prodejích na Amazonu a podle NPD je o ně výrazný zájem u amerických firem.

Google navíc dokázal přesvědčit i další výrobce. Kromě Samsungu přišly s novinkami společnosti Acer, HP a Dell. Nový Chromebook připravuje i Toshiba, stolní Chromebox chystá Asus a LG na CESu uvede all-in-one počítač Chromebase. Ani ten vysmívaný systém Chrome OS už není takový otloukánek. Učí se stále nové věci, přibývají offline aplikace a s novým hardware běží opravdu rychle.

Dell Chromebook 11
Dell Chromebook 11

Vlastní špičkový Chromebook představil i Google pod názvem Pixel. Jde o luxusní záležitost. Hliníkové šasi, 13" dotykový displej s netradičním poměrem stran 3:2 a rozlišením 2560 × 1700 px. K tomu výkonný Intel Core i5, 4GB RAM a další hardware, jenž v Chromeboocích jinak nevídáme. Ale také stojí minimálně 1300 dolarů.

Chromová rodina se letos nečekaně rozrostla o dalšího potomka. Chromecast je další zařízení, které se opravdu úspěšně prodává. Jednoduchý HDMI dongle zapojíte do televize, přes USB dodáte napájení a rázem můžete do obýváku posílat z počítače, mobilu nebo tabletu obraz i bezdrátově. Podporovaných služeb je zatím málo, ale například streamování desktopového prohlížeče Chrome je hodně užitečné. A utracených 35 dolarů nikoho mrzet nebudou.

Google+ je všude

Google letos také nemilosrdně zabíjel. Novináře a náročné čtenáře proti sobě poštval, když ukončil RSS čtečku Reader. Nakonec jsme se z toho oklepali, přišly jiné alternativy a snaží se. Schytal to i portál iGoogle, na odpis je Google Talk a také Picasa. Příčina je jediná – Google+.

Kolem této sociální sítě bylo hodně rušno. Google totiž pomocí ní výrazně spojuje své ostatní produkty. Identity na YouTubu jsou spojené s G+ už dávno, letos ale Google zahodil starý komentářový systém a nahodil nové diskuze závislé na „Plusku“. Doteď mu to spousta lidí neodpustila.

Skončí všechny staré chaty závislé na otevřeném protokolu XMPP a nahradí je uzavřená IM síť Hangouts. Google letos rozehrál i derniéru Webových alb Picasa. Cílem je mít všechny fotky na Googlu+. Je tam neomezený prostor pro snímky do rozlišení 4 Mpx a sdílený bezplatný 15GB prostor pro větší fotky. Přibyl skvělý editor založený na Snapseedu a několik automatických funkcí pro vylepšování. Google umí příbuzné fotky spojit do animace, vytáhnout z nich lepší dynamický rozsah a za pomocí videa z nich poskládat i akční nebo dojemné klipy.

Google stále dominuje světovému webu a díky Androidu ovládá i většinu mobilních zařízení. Je už tak velký, že každý jeho krok netrpělivě sledují antimonopolní úřady i konkurence, která jej kvůli tomu neváhá žalovat. Z vyšetřování americkým obchodním úřadem vyšel v pohodě, ale s Evropskou komisí se stále ne a ne dohodnout na kompromisech.

Ve vzduchu, autě i na nose

Zcela mimo tento velký Google ale firma zaměstnává odborníky, kteří budou technologie rozvíjet i v jiných oblastech. Začalo to autonomními vozy, které už legálně jezdí (byť za asistence řidičů) některými americkými silnicemi. Loni přišly chytré brýle Glass, jež se letos výrazněji rozšířily mezi vývojářskou komunitu a dočkaly se nové verze.

Několik projektů však firma teprve rozjíždí. Otec Androidu Andy Rubin začne dělat skutečné roboty, kteří budou nahrazovat lidskou práci. Google už proto koupil osm specializovaných společností včetně mediálně známé Boston Dynamics.

Google se chce také podílet na rozšiřování internetu. V USA buduje rychlé optické sítě pro domácnosti, stejnou iniciativu rozjíždí v Africe, aby pomohl tamním operátorům. K tomu pracuje na stratosférických balónech Loon, které budou bezdrátovou sítí pokrývat zaostalé regiony nebo místa postižená katastrofami. Hodlá zkoumat genetiku. Google založil firmu Calico, jež chce bojovat proti stárnutí a souvisejícím chorobám.

Celá léta se Google ohrazoval vůči korporacím a razil heslo „don’t be evil“ až v těchto ohledech sám otočil o 180°. Zlým je v tom ohledu, že podle úřadů zneužívá svého dominantního postavení, zapojuje se do patentových válek a nestará se dostatečně o ochranu dat svých uživatelů. A uvnitř je to už korporace jako každá jiná. Spojení Microsoft dneška už Googlu nikdo neodpáře.

Byl pro vás článek přínosný?