Hlavní navigace

Google má interaktivní globální statistiky. Např. počet smartphonů v Česku od roku 2012 vzrostl o 241 %

28. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google se pustil do zkoumání trendů souvisejících s internetem. Ve spolupráci s firmou Kantar TNS (znát budete patrně spíše sesterskou divizi Kantar Worldpanel) během pěti let provedl 625 000 rozhovorů se spotřebitelkami a spotřebiteli z celého světa. Co zjistil? Např. že se počet smartphonů v populaci za poslední čtyři roky zdvojnásobil. Co se České republiky týče, zde počet chytrých mobilů od roku 2012 vzrostl o 241 %.

Aktuálně v Česku používá smartphone 58 % lidí, zatímco před pěti roky to bylo jen 17 %. Z těch, kdo chytrý telefon používají, jich aspoň jednou týdně v 80 % případů navštíví sociální síť, v 77 % případů použije vyhledávač68 % z nich shlédne video. Lidé do 25 let pak většinou ráno sáhnou jako první po svém telefonu, který slouží jako budík, ukazatel času apod.

Vývoj počtu lidí, kteří se v Česku denně připojují k internetu Vývoj počtu lidí, kteří se v Česku denně připojují k internetu (Zdroj dat: Google/Kantar TNS)

V některých trendech ale jsme pozadu. Globálně je podle Googlu pro třetinu uživatelů a uživatelek smartphonů právě telefon hlavním elektronickým zařízením. V Česku to platí jen pro 19 % lidí, takže se stále z velké části opíráme o klasické počítače či tablety. (Předpokládám, že jde hlavně o počítače.) jestliže lidí, pro které je smartphone nejčastějším zprostředkovatelem internetu, je relativně málo, najdeme v naší zemi dost lidí, kteří využívají pro přístup k internetu rovnocenně smartphone i počítač. Tvrdí to aspoň 42 % dotázaných.

Další otázka byla směřována na to, kolik zařízení lidé vlastně používají. Ze trojice počítač, tablet a smartphone jich nejvíce stále používá jen jedno zařízení, počet současně využívaných zařízení ale roste. Jestliže v roce 2012 používala smartphone, tablet i počítač jen 2 % populace, loni to už bylo 20 % lidí. Google tvrdí, že se velice rychle rozšiřují televizory s přístupem na internet a že je používá už 32 %. Jen jestli firma nezaměnila vlastnictví s aktivním používáním.

Srovnání vývoje průměrného počtu zařízení připojených k internetu na uživatele/uživatelku Srovnání vývoje průměrného počtu zařízení připojených k internetu na uživatele/uživatelku (Zdroj dat: Google/Kantar TNS)

Prakticky nekonečnou zásobárnu grafů a statistických dat najdete na adrese www.consumerbarometer.com. Detailní přehled zjištění souvisejících s jednotlivými otázkami hledejte v sekci Graph Builder. Základní statistiky, které jsou z většiny použity výše, najdete v sekci Trended data. Používejte filtry pro získání požadovaných výsledků.

Byl pro vás článek přínosný?