Hlavní navigace

Google Maps 5.0 pro Android: 3D, vektorová grafika a offline mapy

21. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mapy už nikdy nebudou ploché, orientované na sever ani závislé na internetovém připojení. Takto zní heslo Google Maps 5.0. Když Andy Rubin ukazoval tablet s chystaným Androidem, mohli jsme vidět nenápadnou ukázku nové aplikace. Teď už ji můžeme vyzkoušet všichni.

Mapy ve 3D

Podklady už nejsou tvořeny bitmapovými obrázky, ale vektory. To znamená lepší grafiku, nižší nároky na připojení, avšak vyšší na vykreslování. Zároveň se otevírají možnosti prostorového zobrazení budov i na grafické mapě. Vypadá to opravdu efektně, byť jsou 3D budovy dostupné jen ve stovce měst (u nás nejbližší v maďarské Budapešti, rakouském Linci a německém Karlsruhe).

Dvěma prsty lze mapou otáčet, měnit perspektivu a také zoomovat. Tzv. „compass mode“ využívá senzoru v telefonu a mapu otáčí podle vaší pozice. Už nebude orientovaná pouze na sever, ale zkrátka tam, kam opravdu jdete.

Offline podklady

Do vyrovnávací paměti se ukládají místa, kde se nejčastěji pohybujete. Podklady se pak stahují přes Wi-Fi třeba v noci během nabíjení. Když vám při navigaci vypadne signál, nic se neděje. Sice to stále nejsou tradiční offline mapy, které v takřka bezchybné podobě nabízí Nokia, ale Google slibuje další zlepšování.

Ti, kteří mohou používat i turn-by-turn navigaci (u nás nefunguje), se dočkají i offline reroutingu (změně trasy). Když náhodou nestihnete odbočit a vypadne vám připojení, Google Maps přesto najdou novou trasu. Tato funkce však přijde později.

Google Maps 5.0 jsou zatím dostupné pouze pro Androidy. Abyste však využili 3D a offline mód, potřebujete alespoň verzi 2.1 Eclair. Další platformy tyto novinky zatím nepodporují.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?