Hlavní navigace

Když selže GPS, přijde na řadu VPS. Google zlepší navigaci ve městech

12. 2. 2019

Sdílet

Mobily jsou prošpikované senzory, přesto jim k perfektní navigaci nemusí stačit. Ve městech je pošlou do úzkých vysoké budovy nebo hustá zástavba. Signál ze satelitů pak mobily nevidí přímo, ale přes několik odrazů od stěn, což výpočty zkresluje, takže se sníží přesnost. Nelze se ani zcela spolehnout na kompas, protože ten zase mohou mást zmagnetizované objekty všude kolem.

Co zmást nepůjde, je zrak. Google proto vyvíjí technologii Visual Positioning Service (VPS). Foťák v mobilu oskenuje okolí a umělá inteligence porovná obraz s referenčním vzorem. Kde jej Google vezme? No přece ve Street View. Speciálně vybavená auta (tříkoly, skútry, batohy…) již 12 let brázdí ulicemi a detailně fotí jejich okolí.

Software porovná charakteristické body, které vidí váš mobil, s těmi, které zachytily snímkovací kamery. Práci Google ulehčí to, že zná přibližnou polohu, takže v Praze nebude porovnávat data s brněnskými ulicemi. Starosti mu ale naopak dělá to, že snímky zestárnou, ulice se mění nejen tím, že se staví/upravují budovy, ale i tím, že okolí vypadá jinak v různých ročních obdobích. Na blogu firma vysvětluje, jak se v datech snaží eliminovat všechny tyto dynamické prvky a řídit se jen těmi, co jsou stále stejné.

Tím to ale nekončí. Když už se mobil bude přesně orientovat v prostoru, mohou se navigační prvky objevit přímo v obraze z foťáku (tj. v rozšířené realitě). Šipka přesně ukáže, za kterým domem máte zabočit. Když namíříte na restauraci, vedle ní se v malém okénku objeví jméno, otevírací doba a recenze návštěvníků. Navigaci lze také propojit s hrou. Google již loni na jaře ukazoval, že průvodce po městě vám mohou dělat animované postavičky.

TIP: Google vytvoří lepší Street View. Budovy už nebudou roztrhané

Jak přesná a užitečná bude VPS a AR navigace, na to si budeme muset ještě chvíli počkat. Funkci již testují vybraní lokální průvodci Googlu a mezi běžnou veřejnost se dostane nejspíš až v průběhu týdnů nebo měsíců.

Byl pro vás článek přínosný?