Hlavní navigace

Google Mapy dostávají šikovné novinky. Potěší ty, kteří jezdí MHD nebo taxíkem

Sdílet


Díky otevřeným datům o dopravě mohou Google Mapy v Praze a Středních Čechách informovat o jízdních řádech, zpožděních nebo cenách jízdenek. Americká společnost navíc dopravní informace rozšíří o další užitečné funkce týkající se MHD.

Ve světě již testuje systém pro předpověď zpoždění autobusů v místech, kde od dopravních podniků či měst žádná data nepřijímá. Jeho výpočty se odvíjí od plánových časů v jízdních řádech, skutečných příjezdů autobusů a plynulosti dopravy. Druhé dvě zjišťuje na základě anonymizovaných zpráv od uživatelů Androidu a jeho map.

U městské hromadné dopravy bude navíc nově zobrazovat také informace o obsazenosti spojů. Funkce se postupně rozšiřuje do celého světa a je dostupná v necelých 200 městech. Česká pobočka nám potvrdila, že u nás bude fungovat v Praze a Brně, konkrétně u autobusů, vlaků, tramvají a metra.

TIP: Google Mapy upozorní na policejní radary

Obsazenost bude Google zjišťovat od samotných cestujících. Těm může při jízdě v MHD na mobilu vyskočit notifikace s dotazníkem, jestli jsou ve voze ještě nějaká místa k sezení nebo ke stání. Množství cestujících by ale mohl zjišťovat i pomocí sledování uživatelů, jako to dělá u tzv. oblíbených časů v podnicích. Podle polohy mobilů s aktivních googlovskými službami již tři roky odhaduje, kdy lidé nejčastěji chodí na úřady, do obchodů a jiných místa a jak dlouho se tam obvykle zdrží.

Poslední novinka se nazývá Stay Safer (zůstaňte v bezpečí). Lidi cestující v taxíku upozorní, pokud řidič sjede z nejvhodnější trasy a odchýlí se od ní o více než půl kilometru. Ačkoliv na první pohled může varovat před nepoctivými taxikáři, primárním cílem má být ochrana cestujících před možným únosem. Google na svém blogu zmiňuje, že funkce cílí primárně na ženy a nejdříve bude dostupná v Indii, kde se prý lidé bojí nastupovat do cizích aut. Polohu při jízdě půjde také jednoduše sdílet s rodinou a přáteli.

Zdroj: Google (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?