Hlavní navigace

Google, Microsoft, Mozilla a další chtějí vytvořit videoformát budoucnosti. Bezplatný a otevřený

Sdílet

Zdroj: Redakce

Věci nabraly rychlý spád. Před měsícem jsme psali o novém otevřeném formátu Thor, který chce na webu prosadit Cisco. Mozilla a Xiph.org vyvíjí formát Daala. Google vyvíjí VP9 a VP10. IETF chce vytvořit svobodný videostandard NetVC. To všechno proto, aby vznikl otevřený, bezplatný a licenčně/patentově čistý formát, který by mohl konkurovat uzavřenému, placenému a patenty chráněnému HEVC (H.265).

 

Výše zmiňované firmy založily novou Alliance for Open Media, která má onen formát nové generace vytvořit. Zakládajícími členy aliance jsou Amazon, Cisco, Google, Intel, Mozilla, Netflix a překvapivě i Microsoft. Jsou v ní zastoupeny společnosti vyvíjející nejpoužívanější prohlížeče světa, také poskytovatelé obsahu a výrobce čipů. Jestli má nový formát šanci prosadit se, tak právě s takovým základem.

Přesné plány aliance ještě neznáme. Zatím akorát dává dohromady skupinu právníků, kteří určí mantinely, ve kterých se může vývoj pohybovat. To proto, aby nebyly porušeny patenty cizích firem. Podle Mozilly se základem nového formátu stane Daala, Thor a VP10. Otázkou je, jestli nejdříve nezávisle na sobě vzniknou tyto formáty (pravděpodobné), nebo se ještě před dokončením sloučí v jeden projekt (spíš ne).

Cloud24

Mozilla každopádně říká, že AOMedia bude operovat pod licencí Apache 2.0. Že nový formát bude interoperabilní, otevřený, optimalizovaný pro web a škálovatelný pro různé typy připojení i zařízení. A že bude zdarma použitelný pro komerční i nekomerční účely. Bližší informace aliance prozradí později.

Zdroj: Mozilla, AOMedia

Byl pro vás článek přínosný?