Hlavní navigace

Google nenaplnil odhady analytiků, ale díky Motorole byl rekordní

20. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kromě Microsoftu v noci oznámil finanční výsledky také Google. Ten končil druhé čtvrtletí fiskálního roku 2012 s obratem ve výši 12,21 miliardy dolarů, vzhledem k loňským tržbám 9,03 miliardy se jedná o 21% nárůst. Samotný Google utržil necelých 11 miliard, Motorola se na výsledku podílela jeden a čtvrt miliardou (843 milionů mobilní byznys, zbytek domácí spotřebiče).

Rostl také čistý zisk Googlu, a to z 2,5 miliardy na 2,79 miliardy. Pomyslnou koulí u nohy je ale ona Motorola, která na sebe nedokáže vydělávat a skončila v provozní ztrátě 233 milionů dolarů.

Výnosy na akcii dosáhly hodnoty 10,12 dolaru, (loni jen 8,74 dolaru), ale analytici očekávali až 10,5 dolaru. Přesto se nenaplněné předpoklady na burze neprojevily a akcie včera poskočily o 3 % nahoru.

Akcie Googlu
Akcie Googlu jsou v mírném růstu, zdroj: Google Finance

Tržby z reklam vzrostly o 21 %. Je zajímavé, že cena za klik klesla meziročně o 16 %, ale počet zobrazených reklam se zvýšil o 42 %. Nadále platí, že 54 % příjmů má Google z USA a 46 % ze zbytku světa.

Vzhledem k dokončenému nákupu Motoroly je Google jen o 17 000 patentů bohatší, ale výrazně se zvýšil i počet zaměstnanců. Z celkových 54 604 lidí na plný úvazek jich je 20 293 z Motoroly. Na účtech má Google lehce přes 43 miliard dolarů.

 

I Google zažil vzrušující poslední čtvrtletí. Kromě dokončeného nákupu Motoroly také převzal Meebo a QuickOffice. Jen tak mimochodem vytáhl z rukávu parádní 3D mapynovou etapu ve vyhledávání a sestavil největší neuronovou síť. Na Google I/O ukázal tablet Nexus 7 a domácí centrum Nexus Q a ještě přišel s výrazně rychlejším Androidem 4.1. Každý den teď aktivuje milion nových zařízení s Androidem a co je hlavní, Oracle z toho zřejmě neuvidí ani cent. Ve sporu o autorská práva a patenty totiž prohrává.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?