Hlavní navigace

Končí éra Nexusů. Už nedostanou nový Android a brzy ani záplaty

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to osm let a dva měsíce, co Google ve spolupráci s HTC představil telefon Nexus One. Chtěl na něm ostatním výrobcům ukázat, jak si představuje smartphone s Androidem. K tomu dal vývojářům do rukou referenční zařízení s čistou verzí systému, na kterém mohli tvořit nové aplikace.

Postupně se z Nexusů radovali také běžní uživatelé, protože poměrně levné telefony měly spolehlivou softwarovou podporu, což ani dnes po osmi letech není u jiných značek pravidlem. V září 2015 vyšly poslední dvě zařízení řady Nexus – telefony 5X a 6P. Rok nato už dorazily Pixely, které se svou výbavou měřily se špičkou oboru, Google u nich více mluvil i do hardwaru (stále vznikají ve spolupráci s jinými firmami, konkrétně HTC a LG), ale už byly také drahé.

TIP: Nexusy končí. Tohle video vám připomene šestiletou historii všech googlephonů

Proč na Nexusy vzpomínáme právě teď? Předevčírem představený Android P bude první verzí, která už na Nexusech 5X a 6P nebude oficiálně dostupná. Není to žádné překvapení, Google garantuje jen dva roky upgradů na nové verze systému a tři roky vydávání softwarových záplat.

Oba Nexusy už po září 2017 nemohou počítat s novými Androidy a po listopadu 2018 ani opravami chyb. V prosinci vydaný Android 8.1 byl „nad plán“ a pro oba telefony ještě vyšel. Devítkový Android ale zcela jistě dodá komunita, nejaktivnější v podpoře zařízení a dostupných nových verzí systémů jsou projekty LineageOS a Resurrection Remix OS.

Byl pro vás článek přínosný?