Hlavní navigace

Google se dohodl s Parallels. Umožní spouštění aplikací pro Windows na Chromebooku

18. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Acer
Virtualizační software Parallels používají především uživatelé MacBooků pro možnost nainstalovat si Windows a spouštět aplikace pro tento systém. Nyní se Parallels dohodl s Googlem na plné integraci do operačního systému Chrome OS (Enterprise). Uživatelé Chromebooků se mohou těšit na podzim.

Doposud bylo možné využít na Chromebooku podporu Windows streamovaně přes Parallels Remote Application Server. Nově půjde o standardní běh přímo na Chromebooku. Znamená to, že na Chromebooku bude možné spustit nativně například Microsoft Office. Nebo úplně jiný webový prohlížeč, který bude běžet uvnitř Chromu.

Ale kromě aplikací pro Windows v blízké budoucnosti také plnohodnotně aplikace pro Android (což jde vlastně i dnes), jelikož Google hodlá obě své platformy sjednotit. Chromebook byl již dříve dobrou alternativou pro uživatele, pro něž je Windows náročný a stačí jim mj. konzumovat obsah ve webovém prohlížeči. Tímto krokem by mohl ještě posílit. Parallels patří pod firmu Corel, jež například vyvíjí známý grafický program CorelDraw.

Tip: Acer ukázal nejlepší Chromebook všech dob (s numerickou klávesnicí)

Chromebooky u nás prodává hlavně Acer, který má nejširší nabídku. V nedávné době se připojily i Lenovo a HP.

zdroj: Parallels, Google, The Verge

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.