Hlavní navigace

Google Play Music je za dveřmi. Nechybí obsah od Čechů i pro Čechy

20. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stále je našim velkým dlužníkem. Google se u nás sice prioritně snaží zlepšovat vyhledávač, mapy a e-mail, ale to jen proto, že zde má silnou konkurenci – Seznam. Trh s obsahovými službami je u nás ještě tak malý, neúplný a roztříštěný, že se sem nikdo s výjimkou Applu příliš nežene. Jistě za to může také složité vyjednávání autorských a distribučních práv. Přesto to vypadá, že už brzy bychom se mohli hudebního obchodu dočkat.

Máš smůlu, uživateli z blbé země
Máš smůlu, uživateli z blbé země
  

Vize EU: sjednocený hudební trh

Evropská komise v létě vyjádřila nespokojenost, že na kontinentu působí desítky autorských svazů, které chrání práva umělců a producentů. Takže když chce Apple, Google, Microsoft či jiní vyjednat práva pro jeden trh, musí vše řešit s každým svazem zvlášť. Komise si přeje, aby alespoň v EU existoval jednotný systém správy práv.

 

Na tomto základě už staví první autorská sdružení. Armonia je nově vzniklá aliance SACEM, SGAE a SIAE, což jsou svazy (jako naše OSA) ve Francii, Španělsku a Itálii. Spolupracují s jihoamerickou pobočkou Sony Music, vydavatelstvími Peermusic, Universal a celkově spravují okolo 5,5 milionu skladeb.

Prvního listopadu Armonia uzavřela první velkou dohodu a propůjčila práva Googlu, který bude moci oněch 5,5 milionu písniček distribuovat do 35 zemí světa včetně Česka a Slovenska.

Google Play Music míří do Evropy

Google (Play) Music byl od začátku čistě americkou záležitostí. Až 13. listopadu služba překročila Velkou louži a dostala se do Británie, Německa, Francie, Itálie a Španělska. Odtamtud je to už kousek do srdce Evropy.

Český obsah už nechybí
Český obsah už nechybí

Obchod je už od startu také v češtině, byť si jej bez zahraniční adresy ani neotevřete. Zajímavostí však je, že v něm už přibývá také tuzemský obsah. Náhodným vyhledáváním jsme narazili na Tomáše Kluse, Jarka Nohavicu nebo Petru Janů, všichni „dělají“ pro Columbia Records, divizi Sony Music Entertainment. V katalogu ale nechybí ani Gott, Bílá a další, kteří své desky vydávají u českého Supraphonu. Jasně, Karel je světový, ale i tak bude poptávka po naší hudbě ve světě hodně mizerná. Přibývající obsah musí znamenat, že Google už disponuje právy, jen obchod ještě neotevřel.

Zástupci firmy nechtějí chystané novinky komentovat, takže musíme jen doufat, že Den D nastane už brzy. Google už nikdo nebrzdí, má to ve svých rukou.

Zdroj: BusinessWeek

Byl pro vás článek přínosný?