Hlavní navigace

Google spustil Play Pass. Aplikace a hry pro Android si předplatí jen v USA

24. 9. 2019

Sdílet

Oživeno dne 24. září 2019

(doplňující text: Petr Urban)

Po vlně spekulací Google předplatné představil oficiálně. Pilotní spuštění Play Passu se týká jen Spojených států, alespoň teď známe konečné parametry služby. Standardně stojí 4,99 dolaru (cca 120 Kč) a prvních 10 dní ji můžete zkoušet zdarma. Aktuálně Google Ameriku láká na časově omezenou nabídku, kdy za předplatné zaplatíte 1,99 dolaru měsíčně po dobu prvního roku. V rodině lze předplatné sdílet až se šesti lidmi.

Co za svoje peníze kupující dostane? Přístup ke zhruba 350 vybraných aplikacím a hrám pro Android. Jedná se o plné verze, tj. nejsou zatížené reklamou ani zamknutými funkcemi. Nabídka katalogu se bude každý měsíc měnit, Google specificky zmiňuje, že bude obsah přidávat, je ovšem nevyhnutelné, že některé kousky zase odebere.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=kNl21sqNCFs

Aktuálně v katalogu Play Passu naleznete hry Terraria, Monument Valley, Limbo, Mini Metro, Old Man’s Journeynebo nebo Star Wars: Knights of the Old Republic. Z aplikací bych vypíchl především AccuWeather. Brzy se dočkáme zařazení titulů This War of Mine a Cytus. Aktuální nabídku si můžete prohlédnout na play.google.com.

Původní článek ze dne 2. srpna 2019

Před rokem se objevily první náznaky toho, že Google v Play Storu zavede předplatné na aplikace a hry. Magazín Android Police teď vypátral, že novinka již zamířila k prvním uživatelům. Obdržel screenshoty odhalující službu Play Pass, načež mu Google potvrdil, že jsou pravé a že Pass několik vybraných lidí skutečně testuje.

Z dostupných obrázků šlo vyčíst, že předplatné stojí 5 dolarů (141 Kč s DPH) na měsíc a že v něm jsou obsažené vybrané prémiové hry a aplikace pro Android. Ty lze po dobu placení používat bez omezení, přičemž v nich nebudou reklamy, a naopak v nich budou odemčeny bonusové funkce či jiný obsah dříve schované za in-app platbami.

V Play Passu je například populární farmářské survival RPG Stardew Valley, které jinak stojí 8 dolarů. Na screenshotech jsou ale vidět i tituly jako Star Wars: KOTOR, Monument Valley či Terraria. Předplacený obsah navíc půjde sdílet také v rámci rodiny.

Zatím nevíme, kdy a jestli vůbec bude Play Pass veřejně přístupný. Překvapilo by nás, kdyby si Google tuto příležitost nechal ujít. Konkurenční Apple totiž chystá Arcade, předplatné na hry pro iOS a macOS. Oslovil dokonce několik šikovných tvůrců, kteří budou pro Arcade vyvíjet exkluzivní obsah. Sám Google chce od podzim nabízet vlastní herní předplatné Stadia. Ta má ale větší ambice, bude totiž faktickou konkurencí pro Sony, Microsoft a Nintendo.

Byl pro vás článek přínosný?