Hlavní navigace

Google Play Protect v testu propadl. Zachytil jen 66 % čerstvého malwaru

1. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nezávislý test tzv. antivirových řešení pro Android zjistil, že ochrana od Googlu nedokáže zachytit mnoho škodlivých kódů.

Od srpna Google napříč zařízeními s Androidem distribuuje novou funkci nazvanou Google Play Protect, kterou původně odhalil na květnové konferenci I/O 2017. Zjednodušeně řečeno se jedná o nástroj pro hledání škodlivých aplikacích v mobilních zařízeních. Tímto se zabývá řada jiných firem, je ovšem chvályhodné, že Google tuto základní formu ochrany do svého operačního systému implementuje. Nelze neuvést přirovnání k Windows Defenderu, který díky integraci automaticky poskytuje každému alespoň základní formu ochrany. Podobně jako v jeho případě ale může platit, že specializované nástroje nabízí efektivnější algoritmy. Jen podotýkám, že podobnou ochranu už Android měl, jak poukázal kolega Lukáš Václavík, v tomto případě jde spíše o změnu koncepce služby.

Detekční schopnosti Play Protectu

Organizace AV-Test zabývající se bezpečností proklepla v září tzv. antiviry pro Android. Tyto testy opakuje několikrát ročně, tento byl ale zajímavý tím, že se ho poprvé zúčastnil Google Play Protect. A nevedl si nejlépe. Pominu to, že celkové hodnocení ochrany je nula bodů je šesti.

Tip: Google letos také zkvalitnil vyhledávání ve službě Play

Je to dané tím, že soupeřil s nástroji nabízejícími celé spektrum bezpečnostních funkcí jako rodičovská kontrola nebo šifrování (některé tyto funkce přitom Google nabízí také, ne však jako součásti zmíněného nástroje).

Play Protect najdete také v katalogu aplikací
Play Protect najdete také v katalogu aplikací
Služba nabízí přehled kontrol a nalezených škodlivých aplikací
Služba nabízí přehled kontrol a nalezených škodlivých aplikací
Skenování aplikací můžete spustit také ručně
Skenování aplikací můžete spustit také ručně

Důležitá část je schopnost detekovat škodlivou aplikaci, k tomu byl nástroj stvořen. Z čerstvého malwaru pro Android dokázal odchytit 65,8 % kousků, lépe si vedl v otázce malwaru lehce staršího. Malware starý nejvýše čtyři týdny od doby testu byl odchycen v 79,2 % případů. Dle AV-Testu je ale naměřený průměr na 95,7 % v případě nejčerstvějšího malwaru a na 98,4 % v případě malwaru starého nejvýše čtyři týdny.

Výsledky nového nástroje od Googlu tedy nejsou slavné. Jako vždy ovšem platí, že alespoň nějaký bezpečnostní nástroj je lepší než žádný. (Znovu zdůrazňuji, že je obtížné porovnávat Play Protect s robustními nástroji.) Novinka by tak díky plošnému nasazení určitý efekt na bezpečnost zařízení s Androidem mít měla. Zkušenější se jednak mohou poohlédnout po kvalitnějším nástroji, jednak si ale patrně sami lépe pohlídají, co instalují.

Byl pro vás článek přínosný?