Hlavní navigace

Za 80 % porušení pravidel v Play Storu jsou zodpovědné stále stejné subjekty

14. 2. 2019

Sdílet

Bezpečnost je kontinuální problematika, která se nevyhýbá ani Play Storu. Google se pochlubil, jak si v otázce bezpečnosti stále v roce 2018.

Neprolomitelná není žádná ochrana, neznamená to ale, že neexistují určité praktiky, kterých by se většina lidí měla držet. K těm patří nestahování mobilních aplikací z pochybných zdrojů, ale raději z oficiálního či důvěryhodného katalogu, jímž na platformě Android je Play Store. Google se pochlubil, jak se mu dařilo bojovat se škodlivými aplikacemi v roce 2018, ale také nastínil plány pro letošní rok.

Oproti roku 2017 počet odmítnutých aplikací, které tak nemohly vstoupit do Play Storu, vzrostl o 55 %. Pozastavení dostupnosti postihlo o 66 % více aplikací než v předcházejícím roce. Bohužel neznáme absolutní hodnoty, se kterými by naše porozumění podílu škodlivého obsahu v katalogu vzrostlo. Denně ochrana Play Protect prověří přes 50 miliard aplikací v mobilech globálně.

Během loňského roku Google z katalogu odebral desetitisíce aplikací, které se nepodvolily pravidlům. Firma se totiž dlouhodobě snaží, aby aplikace nevyužívaly více oprávnění, než kolik skutečně potřebují k provozu. Vždycky by také měly říct, jaká data a k čemu je potřebují. V říjnu Google omezil přístup k SMS a přehledu hovorů. Další pravidla týkající se oprávnění budou v tomto roce následovat.

Nejspíš nepřekvapí, že za 80 % případů porušení pravidel Play Storu mohou stále stejné subjekty. Stává se, že po zablokování účtu si vytvoří nový, případně si koupí jiný vývojářský účet na černém trhu. S tím se bojuje obtížně, Google do zbraně povolává nejen technologie pro odhalování takových případů, ale také lidské experty a expertky. Udržování katalogu je nekonečná hra na přetlačovanou.

Byl pro vás článek přínosný?