Hlavní navigace

Facebook ubyla konkurence. Sociální síť Google+ právě skončila

Sdílet

Aktualizováno 2. 4. 2019

Hotovo. Google před malou chvíli ukončil provoz sítě Google+. Jak upozorňuje zpráva na adrese plus.google.com, služba bude nadále funkční v rámci placených účtů G Suite. Veřejná síť pro běžné uživatele ale zanikla.

Google+ skončilo Google+ skončilo

Původní článek z 1. 4. 2019

U Googlu letos zase řádí zubatá. Firma z Mountain View před nedávnem pohřbila kecálka Allo, zkracovač adres goo.gl a zítra zruší další dvě služby. Experimentální e-mail Inbox a sociální síť Google+. Plusko mělo původně vydržet až do léta, ale Google v něm našel další díry a rozhodl se derniéru o čtyři měsíce uspíšit. Síť zůstane nadále funkční pro firemní účely, zaniká jen verze pro běžné uživatele.

Většinu dat uložených u Googlu si můžete exportovat ve strojově čitelných formátech přes funkci Takeout. Na této konkrétní stránce si můžete rovnou nechat vytvořit archiv, který pojme vše z G+. Google uloží stránky, které jste v minulosti olajkovali pomocí +1, exportuje příspěvky z komunit i kruhů. Sledované uživatele uloží do adresářového formátu vCard, fotky a další sdílené soubory pak v jejich nativní podobě. Bližší informaci k exportu Google uvádí v nápovědě.

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-220-produkty-od-googlu-mizí-herní-obchody-přibývají/

Uživatelé si mohou data následně importovat na svůj blog či do jiných sítí, pokud umí alespoň trochu programovat nebo pokud tuto možnost podporují služby, které využívají. Importovat veřejné příspěvky z Google+ umí například MeWe, což je sociální síť, která je Plusku (nebo Facebooku) hodně podobná. Nejdříve si ale musíte vytvořit účet. Ten prý bude navždy zdarma. Síť je navíc bez reklam, žije z placených prémiových funkcí. Už je na ní několik českých uživatelů, ale pokud někdo považoval Google+ za mrtvé město, MeWe ho asi neuspokojí.

PS: Google+ končí 2. dubna, firma ale doporučuje nenechávat export na poslední chvíli. Příprava archivu může trvat několik hodin.

Byl pro vás článek přínosný?