Hlavní navigace

Google po sedmi letech vypnul Instant Search. Návrhy výsledků vyhledávání se již nezobrazují

27. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před dlouhými sedmi roky Google představil novinku, jež slibovala časovou úsporu při hledání. Nazývala se Instant Search a způsobila, že se při psaní vyhledávacího dotazu pod polem hned zobrazovaly navržené výsledky vyhledávání. Google si tedy domýšlel, co hledáte, a nečekal na úplnou odpověď. Podle internetového giganta funkce šetřila 2–5 vteřin při každém hledání.

Teď ale končí. Google bude nadále zobrazovat návrhy vyhledávacích dotazů, nebude však průběžně zobrazovat výsledky. Proč? Ve vyjádření pro Search Engine Land se Google odkazuje na fakt, že většina vyhledávání se nyní odehrává na mobilech. (V roce 2015 šlo o více než polovinu vyhledávání.)

Na mobilech ovšem model Instant Search nefunguje, takže Google vlastně provozoval dvě verze vyhledávače. Má to své důvody, především průběžnému zobrazování návrhů výsledků vyhledávání nepřeje malá obrazovka. Odstranění funkce můžeme vnímat jako sjednocení vyhledávače napříč různými typy zařízení.

Mimochodem, historie má někdy smysl pro ironii. Google funkci Instant Search okopíroval paradoxně od nepříliš používaného Bingu. Rok po Googlu ji obšlehlo zase Yahoo. Ve své době Instant Search pomohla na svět Marissa Mayer, která v roce 2012 z Googlu odešla šéfovat Yahoo. Letos v červnu pak oznámila svou rezignaci.

Bude vám Instant Search chybět, nebo vám nepřipadalo užitečné?

Byl pro vás článek přínosný?