Hlavní navigace

Google pohřbí svou první sociální síť Orkut. Vydržela 10 let

30. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtyřiadvacátého ledna 2004, ještě chvíli před Facebookem nebo Twitterem vznikla v Googlu sociální síť, o které jste možná ani nikdy neslyšeli. Stojí za ní turecký zaměstnanec Orkut Büyükkökten, podle něhož je také pojmenovaná. Vytvořil ji v rámci 20 % času, který může v práci věnovat vlastním projektům.

Orkut sestává z navzájem propojených profilů, jejichž uživatelé mohou s přáteli sdílet textové příspěvky, fotky, videa, hrát hry, sdružovat se do komunit nebo chatovat.

Orkut skončí 30. září 2014
Orkut skončí 30. září 2014

Většinu prvků Orkutu nakonec převzala síť Google+, která nedávno oslavila tři roky existence. Samotný Orkut nakonec také přijal spoustu funkcí Googlu+, a to tak moc, že jsme jej kvůli tomu odepsali už před více než rokem. Orkut se nestal celosvětovým fenoménem, ale uspěl v Indii nebo Brazílii. V první zemi byl sociální jedničkou ještě v roce 2009, ve druhé vydržela na prvním místě až do roku 2011, viz přehled Vincenza Cosenzy.

Důvod konce Google vysvětluje tím, že se uživatelé během dekády rozutekli k Bloggeru, YouTubu nebo Googlu+ (o konkurenci ani zmínka). Kvůli pár přeživším už Google nebude tříštit síly a sociální aktivity přesune pod jednu platformu. (Ne, že by se Orkut v posledních letech nějak vyvíjel.)

Konec Orkutu sestává z několika fází. Ode dneška nebudou dostupné mobilní aplikace pro Android a iOS a Orkut nebude přijímat nové registrace. Síť bude zavřena 30. září 2014. Až do září 2016 budou moci uživatelé stáhnout přes Takeout svůj profil, příspěvky a fotky. Do konce letošního září ale síť ještě normálně poběží a uživatelé mají čas uklidit nebo se přesunout jinam. Plynulý převod profilů ani komunit na G+ ale není možný.

 

Orkut je mimochodem první sociální sítí Googlu, ale po roce 2004 jich Google vytvořil nebo odkoupil ještě několik. V roce 2005 koupil Dodgeball sloužící ke sdílení lokace, v roce 2009 ji zrušil a udělal z ní Latitude, který už také nefunguje a je součástí Googlu+.

V roce 2009 koupil finský startup Jaiku, který fungoval podobně jako Twitter, a v roce 2012 jej rovněž pohřbil. Od roku 2009 do 2010 fungovala platforma Wave určená ke sdílení informací v reálném čase. Alternativou ke Twitteru byly od roku 2010 do 2011 Buzz (Hlášky). To Google+ jen tak nezmizí, Google jej totiž uživatelům vnutí přes ostatní služby jako Android, YouTube, Gmail, Picasa, Drive a vlastně také vyhledávač.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?