Hlavní navigace

Google pomohl spojit USA a Japonsko nejrychlejší optickou linkou světa. Kapacita je 60 Tb/s

30. 6. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asie a Spojené státy mohou ode dneška komunikovat rychleji. Právě byl totiž spuštěn provoz podmořského kabelu s příznačným názvem Faster. Více než 9000 km dlouhá linka spojuje americké město Bandon v Oregonu, japonská města Čikura a Šima plus tchajwanské Tan-shui. Na každých 90 kilometrech je umístěn opakovač, který zesílí signál.

Podmořský kabel Faster spojuje západ USA s Japonskem
Podmořský kabel Faster spojuje západ USA s Japonskem (foto: Submarine Cable Map)

O vybudování Fasteru se rozhodlo již v roce 2014. Investici ve výši 300 milionů dolarů poskytlo konsorcium šesti firem: Google plus asijští operátoři KDDI, SingTel, China Telecom, China Mobile a Global Transit Communications. Vybavení dodal japonský NEC.

 

Faster je nejrychlejším podmořským kabelem současnosti. Sestává z šesti párů optických linek. Těmi proudí signál o 100 vlnových délkách, každý o propustnosti 100 Gb/s. Celková kapacita spoje je tak 60 Tb/s. Japonci by prý měli pocítit zrychlení služeb Googlu a partnerských aplikací využívajících jeho cloud.

Mimochodem: Ještě rychlejší kabel připravuje Microsoft společně s Facebookem. Jejich MAREA propojí Evropu a USA rychlostí 160 Tb/s.

Zdroj: +Urs Hölzle

Byl pro vás článek přínosný?