Hlavní navigace

Google překvapil. Kvůli lepším fotkám navrhl vlastní procesor

18. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pixel 2

je dle DxOMarku nejlepší fotomobil současnosti. Google nepoužívá žádný unikátní hardware, jeho hlavním silou je softwarové zpracování obrazu. Pomocí technologie HDR+ dokáže zvýšit dynamický rozsah fotek, zlepšit detaily a snížit šum. Trik spočívá v tom, že software pořídí sedm snímků s krátkou závěrkou, které následně zkombinuje do jedné výsledné fotky.

Doposud musel tyto náročné výpočty provádět obecný procesor v mobilu. Google však pro HDR+ vyvinul vlastní čipset a rovnou jej nasadil do Pixelu 2 (XL). Akorát ještě není aktivní, stane se tak až s Androidem 8.1.

Google Pixel Visual Core Google Pixel Visual Core

SoC nazvaný Visual Core obsahuje vlastní řídicí jádro Cortex-A53, paměť LPDDR4 a speciální osmijádrový obrazový procesor. Každé z jader obsahuje 512 ALUs, hrubý výkon činí 3 TFLOPs.

Oproti Snapdragonu bude zpracování HDR+ pětkrát rychlejší při desetinové spotřebě. Visual Core firma zpřístupní i aplikacím třetích stran. Do budoucna by měl tento čip dostávat také nové funkce.

Google ukázal srovnání, jak vypadají fotky z Pixelu 2 pořízené aplikací třetí strany (vlevo) a pomocí vlastní aplikace s HDR+ (vpravo).

Byl pro vás článek přínosný?