Hlavní navigace

Google už má větší hodnotu než Apple. Amazon přeskočil Microsoft

Sdílet

Zdroj: Redakce

Akcie Applu za poslední měsíc poklesly o 12 %, za čtvrt roku spadly o třetinu. Právě v říjnu před třemi měsíci se tržní hodnota cupertinské společnosti vyšvihla přes 1,1 bilionu dolarů. Žádná jiná veřejně obchodovatelná firma v minulosti neměla takovou cenu. Podzim si ale v Applu malovali jinak. Firma uvedla hromadu nových produktů, o které ale není tak velký zájem nebo které společnost nestačí vyrábět.

Nejsou to jen spekulace, problémy před týdnem potvrdil sám šéf Applu Tim Cook, když výrazně snížil odhady tržeb pro nedávno skončené čtvrtletí. Chyba v plánování, slábnoucí ekonomika v Číně i další menší důvody mohou za to, že lidé nekupovali tolik nových iPhonů, klíčových produktů firmy, které tvoří zhruba 60 % celkových tržeb. Akcionáři to nesou nelibě a burzovní analytici momentálně nákup cenných papírů Applu spíš nedoporučují, jak informuje dnešní Euro.

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-215-applovsk%C3%A9-produkty-jsou-dobr%C3%A9-ale-zdra%C5%BEuj%C3%AD/

Co do tržní kapitalizace již firma klesla až na čtvrtou příčku. Na první místo se dostal Amazon, jehož hodnota byla při včerejší uzávěrce 810 miliard dolarů. Místo mu uvolnil Microsoft, který rok 2018 končil na prvním místě, ale momentálně má hodnotu 789 miliard. Třetí nejcennější společností se stal Alphabet, kapitalizace mateřské společnosti Googlu činí 752 miliard. Apple je naceněn na 715 miliard.

Byl pro vás článek přínosný?