Hlavní navigace

Google prodal Motorolu, začal stavět roboty a auta [Shrnutí roku 2014]

23. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

EU chce Google rozpůlit

Loni to byly křížové války proti Androidu, letos musel Google čelit úřednickým šimlům z Evropy. Stará Komise stále nedokončila už čtyřleté vyšetřování kvůli údajnému zneužívání dominantního postavení v oblasti vyhledávačů, přestože Google nabídl hodně ústupků. A nová Komise zatím vypadá, že Google podusí ještě více.

Velký vliv na spor mají konkurenti, kteří si na světovou internetovou jedničku stěžují. Microsoftu, Nokii, Opeře, Tripadvisoru, ale také českému Seznamu nebo dalším členům tuzemského Sdružení pro internetovou reklamu vadí, že Google ve výsledcích zvýhodňuje vlastní služby a že „krade“ obrázky nebo také úryvky s cizích článků.

Google upozorňuje, pokud ve výsledcích některá stránka chybí
Google upozorňuje, pokud ve výsledcích některá stránka chybí

Španělští vydavatelé si vylobbovali zákon, podle kterého musí Google a spol. platit za to, že odkazují na cizí články. Ze stejné země vzešlo celounijní nařízení, podle kterého musí Google odstranit z výsledků odkazy na stránky, které nějakým způsobem odhalují vaši totožnost a v minulosti spáchané činy.

Europoslanci dokonce navrhují rozdělení Googlu na dvě společnosti tak, aby vznikl nezávislý vyhledávač plus zbylé služby. Parlament to sice nemůže nařídit, ale zcela jasně to ukazuje, jak se v Evropě formuje protigooglovská atmosféra.

Android byl všude

Starosti z EU vyvažují radosti z Androidu. Mobilní systém Googlu vládne smartphonům i tabletům. Letos se dostal i do chytrých hodinek, televizorů a automobilů. Google skrz Android propojí celou domácnost včetně garáže.

Počasí a hodiny

Nový Android 5.0 je zatím nejdůležitější aktualizací v historii tohoto systému. Google zcela přepracoval vzhled. Tzv. Material Design sjednotí mobilní aplikace i weby na všech platformách. Lollipop má lepší zabezpečení, nové běhové prostředí ART, díky kterému bude rychlejší a energeticky úspornější, přibyl víceuživatelský a hostovaný režim pro smartphony a potěšily nás také nové možnosti odemykání.

Pořád nepřišla nová generace chytrých brýlí. Google jakoby veškerou pozornost věnoval hodinkám. Díky systému Android Wear vznikly i nádherné kousky s kulatými displeji, jako jsou Moto 360 nebo LG G Watch R.

Android Wear Android Auto Android TV
Android Wear, Auto a TV

Co je hlavní, Google si v Androidu určeném pro hodinky, auta nebo televizory sám hlídá software, takže samotní výrobci nemohou brzdit aktualizace nebo nijak uměle zpomalovat běh vlastními nadstavbami. Zkrátka jako u telefonů a tabletů řady Nexus.

Letos mimochodem přišly dva Nexusy. Šestka je přerostlý phablet vyrobený Motorolou, devítka pak nadupaný tablet od HTC. Ani jeden se u nás bohužel oficiálně neprodává. LG a Asus se u minulých generací více snažily dostat se na nové trhy.

Novinky Googlu

Nevšední telefony a tablety

Co se k nám také zatím nepodívá, je řada telefonů Android One. Jsou to jakési Nexusy pro chudé. Google má pod palcem software i hardware, výrobci dají zařízení pouze finální design. Nejlevnější použitelné telefony (stojí okolo 100 dolarů) se zatím prodávají jen v Indii a jiných asijských zemích.

Zatím se (nikde) neprodávají ani referenční supertablety a supertelefony Tango. Google nacpal ty nejlepší technologie do jednoho zařízení a nechal vývojáře, aby ukázali, co všechno se dá se špičkovým výkonem a spoustou senzorů vymyslet.

Za zmínku stojí také vývoj modulárního telefonu Ara. Vše započata divize ATAP spadající pod Motorolu, která přišla s nápadem, že by si lidé mohli telefon dle vlastního výběru poskládat sami jako Lego. Tady vyberou displej, tam zase procesor a další komponenty, pak to všechno zapojí do základní desky a je hotovo. Až se pokazí displej, prostě jej uživatel vymění. Přijde lepší foťák, opět vymění pouze jediný modul. Ara je zatím jen ve fázi prototypů a ve vlhkých snech nás geeků.

Koncept Motoroly Ara Koncept Motoroly Ara
Motorola Ara Googlu zůstala 

Pryč s Motorolou

Zmíněná výzkumná a vývojová divize ATAP a sbírka asi 20 000 patentů jsou to jediné, co Googlu zbylo z Motoroly. Ostatní části rozprodal. Poslední kus, výrobu mobilů, za necelé tři miliardy dolarů koupilo čínské Lenovo. To chce značku zachovat, protože má v Evropě a Americe stále silné jméno.

Google ale loni hlavně utrácel. Za 3,2 miliardy dolarů koupil společnost Nest, která dělá produkty pro automatizovanou domácnost. Aktuálně má v nabídce chytrý termostat a kouřový hlásič. Za půl miliardy pak firma přikoupila ještě společnost Dropcam, která vyrábí bezpečnostní IP kamery.

 

Třetím největším obchodem byl půlmiliardový nákup firmy Skybox Imaging. Ta vyrábí levné mikrosatelity, které mají sloužit ke snímkování Země a šíření bezdrátového internetu. S tím má Google velké plány, protože ze stejného důvodu koupil i společnost Titan Aerospace, která chce internet šířit pomocí dronů.

Kromě toho Google vyvíjí stratosférické balóny, se kterými chce rovněž dostat internet tam, kde dosud chybí nebo kde je dočasně mimo provoz. Třeba kvůli přírodním katastrofám. Jeho drony budou rovněž rozvážet balíčky.

Google neovládne jen vzduch, ale také silnice. Na cestách v USA už jezdí jeho autonomní vozy s umělou inteligencí, ale vždy k tomu využíval přepracovaná auta běžných výrobců. Auto od počátku designované pro řízení bez lidského šoféra si musel Google vyrobit sám. Už má hotový plně funkční prototyp. Malé městské vozítko v základu zcela postrádá volant i pedály. Google je ale kvůli testům na skutečných silnicích musí doplnit.

Takhle vypadá auto od Googlu
Takhle vypadá auto od Googlu

Auta, drony, satelity a další produkty Googlu budou možná jednou vyrábět jeho vlastní roboti. Otec Androidu Andy Rubin totiž v laboratoři X rozjel výzkum robotiky a Google mu k tomu koupil asi desítku menších firem a startupů včetně slavné Boston Dynamics. Její roboty využívá také armáda, Google ale cílí hlavně na byznys, náhradu lidské práce v továrnách apod.

Na zdraví

Google letos neinvestoval pouze do techniky, ale také do lidí. Rozjel hned několik projektů, které mají pomoci s léčbou a výzkumem nemocí. Započal vývoj chytrých kontaktních čoček, jež budou bezbolestně měřit hladinu cukru v krvi diabetiků.

Chytré kontaktní čočky od Googlu
Chytré kontaktní čočky od Googlu

Pod křídla Googlu se dostala firma Lift Labs, jež vyrábí stabilizované lžíce pro pacienty s Parkinsonem. Google chce navíc zmonitorovat kompletní lidský genom a spočítat, jak by vypadal dokonalý člověk. Podle této šablony pak bude odhalovat nemoci. S léčbou by mu mohly pomoci speciální nanočástice, jež mají hledat poškozené buňky.

Revoluční e-mail, nové mapy a levnější data

Google po deseti letech od uvedení Gmailu představil novou poštovní službu Inbox. Stojí nad Gmailem, využívá jeho data, ale obsahuje nové uživatelské rozhraní, spoustu automatiky a průvodců, které mají zjednodušit práci s elektronickou poštou. Zatím z ní nadšení nejsme, ale potenciál v ní vidíme.

Google kompletně přepracoval webové mapy. Mají nový vzhled, více funkcí a jsou plně ve 3D. Zrovna nedávno jsme se dočkali 3D mapy Brna.

Do Česka Google dovezl také prodejnu a půjčovnu filmů Play Movies. Teď ještě seriály a zařízení, a bude obchod kompletní. Oficiálně se u nás začaly prodávat i chromebooky, zatím však jen ty od Aceru.

Dalším milníkem v jeho online službách bylo výrazné zlevnění úložiště Drive. Sto giga můžete mít za 2 dolary měsíčně, terabajt za 10 dolarů. Potěšila nás také podpora 60 fps v YouTubu, videa budou díky tomu krásně plynulá. Na YouTube vyrostla i nová hudební služba Music Key, v Česku ale bohužel nefunguje. Snad až příští rok.

Byl pro vás článek přínosný?