Hlavní navigace

Google prohledá Gmail a poštu zobrazí v běžných výsledcích na google.com

27. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na začátku srpna Google odhalil několik velkých novinek ve vyhledávači. Jednou z nich bylo prohledávání pošty z Gmailu přímo na stránce google.com. Pokud např. zadáte klíčové slovo „platba“, v prostředním sloupci dostane odkazy na různé obchody a finanční instituce, ale v novém pravém sloupci přibudou relevantní e-maily, například výpisy z bank, potvrzení objednávek a další zprávy.

Funkci si můžete sami aktivovat na http://g.co/searchtrial (na aktivaci jsme čekali asi tři týdny). Má to však několik omezení. E-maily můžete vyhledávat jen v anglické verzi google.com, pouze v osobních účtech Gmailu (nikoliv Google Apps), samozřejmě musíte být stále přihlášení a ještě jsou výsledky prezentovány v nepřehledné formě.

Google umí prohledat poštu z Gmailu

Google umí prohledat poštu z Gmailu

Jak vidíte, přibyl nový boxík Gmail results. Jakmile Google zobrazí výsledky, z boxíku pouze zjistíte, že byly nalezeny také nějaké e-maily. Jenže podrobnější výsledky musíte ještě rozbalit, to je zbytečné klepnutí navíc.

Google umí prohledat poštu z Gmailu

Jenže i pak dostanete pět řádků s posledními zprávami, ve kterých se těžko orientuje. Fulltextový vyhledávač jen v adresátech, předmětech nebo obsazích e-mailů najde klíčová slova a zvýrazní je. Už ale není vidět, kdo to poslal nebo kdy zpráva dorazila. Je to samozřejmě jen testovací novinka, kterou si musíte vyžádat, tak snad se do finální verze výsledky nějak zkulturní. Stávají podoba je jen těžko použitelná.

 

Jak už jsme v minulosti několikrát opakovali – než přijde opravdové sémantické vyhledávání, u kterého Google pochopí konkrétní dotaz a rovnou na něj odpoví (už se o to leckdy snaží), bude tradiční fulltextové vyhledávání přizpůsobovat každému uživateli zvlášť. V Americe už funguje sociální vyhledávání (výsledky okořeněné a promíchané díky síti Google+), teď se testuje Gmail a v budoucnu na google.com jistě přibude prohledávání dokumentů uložených v Docs, kalendář apod. Proč všude hledat zvlášť, když to lze i z jednoho místa.

Byl pro vás článek přínosný?