Hlavní navigace

Google vstupuje do světa her. Bude je streamovat do Chromu

2. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

To, o čem se od února mluví jako o projektu Yeti, je nově realitou. Google před pár hodinami oficiálně potvrdil, že pracuje na technologii pro streamování her, jako to už dnes dělá GeForce Now nebo PlayStation Now. Její pracovní název zní prostě Project Stream.

Google momentálně pracuje spolu s Ubisoftem a již 5. října nabídne betatesterům možnost vyzkoušet Assassin’s Creed Odyssey. Hráči nebudou potřebovat výkonný počítač ani herní konzoli, postačí jim prakticky libovolný Chromebook či PC s Windows, Linuxem nebo Mac. Podstatné je mít Chrome 69, dostatečně rychlé připojení (stahování alespoň 25 Mb/s) a ideálně také gamepad z Xbox 360, Xboxu One nebo PS4 připojený kabelem.

Především Nvidia s GeForce Now ukázala, že technologie streaming může bezproblémové fungovat, pokud máte kvalitní připojení k internetu. Na kompetetivní úroveň v multiplayerových střílečkách zapomeňte, ale jinak je služba až překvapivě použitelná s minimálním zpožděním.

Podle Googlu bude latence v řádech milisekund. Zmíněná 25Mb/s linka by měla stačit na kvalitní stream v rozlišení 1080p při 60 snímcích za sekundu. Jako obvykle platí, že směrem k uživateli jde ze vzdálených serverů zvuk a video se hrou, opačnou stranou putují ovládací povely, kterými hráč řídí vzdálenou mašinu.

Více toho zatím o Projectu Stream nevíme. Služba a hra bude pro vybrané betatestery k dispozici zdarma, ale zatím jen v USA. Spekuluje se o tom, že Google uvede i vlastní konzoli, teoreticky mu k tomu bude stačit krabička na úrovni Chromecastu. Streamování her a zjednodušenou konzoli chystá také Microsoft.

PS: Šéf Ubisoftu Yves Guillemot letos na E3 předpověděl, že streamování patří budoucnost a budoucnu už současný formát konzolí přestane existovat. To už musel o Projectu Stream vědět.

Byl pro vás článek přínosný?