Hlavní navigace

Google prý pracuje na konkurenci pro Siri. Jmenuje se Majel

16. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server AppleInsider přišel se zvěstí o přípravě aplikace, která by měla konkurovat Siri v iOS. Google navíc svůj projekt příhodně pojmenoval – Majel.

Pro nezasvěcené, označení Majel je po herečce Majel Barrett-Rodenberry, která propůjčila svůj hlas palubnímu počítači na lodi Enterprise ve světoznámém seriálu Star Trek. Majel navíc v seriálu ztvárnila i spoustu vedlejších rolí a je manželkou tvůrce seriálu Gene Roddenberryho.

Majel BarrettMajel Barrett

K tomuto označení i navíc přidal metaforu ředitel odboru zkušeností uživatelů OS Matias Durate: „Pokud vezmete Star Wars, tak budete mít robota, osobnost, jako je C-3PO, který pobíhá a snaží se dělat věci pro vás, uklízet a dělat vtipy. Je to takový komický chlap. Náš přístup je více jako ve Star Treku, dopravní lodi Enterprise, kde je všude dostupný hlasový pomocník. To neznamená, že je to osobnost, nemá jméno, je to jen počítač. Ale můžete s ním mluvit či se ho dotknou, pracovat s ním když na něj mluvíte. Je to jen další způsob k přístupu k počítači.

Hlasové rozpoznávání hlasu podporuje Android již delší dobu, rozhodně to ale není ono. Sice jsou již v Android Marketu k dispozici kopie Siri, ty však mají omezenou funkčnost. Dle informátorů pracuje v tajné laboratoři  Google X skupina inženýrů na tvorbě Majel nonstop. I tak ale nejdříve vyjde verze, která ještě nebude podporovat pokročilé funkce, jako je třeba ovládání telefonu či aplikací hlasem. Na to si počkáme ještě o trochu déle.

" frameborder="0" height="335" width="450">

Apple ale neusíná na vavřínech, vždyť Siri je stále distribuován jako beta verze. Dle dostupných informací na Siri pracuje vůbec nejpočetnější skupina inženýrů v Applu. Vývoj se nyní zaměřuje na přidání dalších funkcí a hlavně portování dalších jazyků.

Zdroj: AppleInsider

Byl pro vás článek přínosný?