Hlavní navigace

Google prý předběhl Seznam. Opravdu?

12. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google je prý českou jedničkou. Vztahy mezi Seznamem a Googlem tento týden vrcholí, i když tento tlak vyvíjejí především média. Nejdříve to byla hádka o slogan, teď ČTK vyšťourala, že Google ve vyhledávání předstihl Seznam. Dokonce i ředitelka českého googlu, Táňa le Moigne, na oficiálním blogu cituje závěr zprávy.

Verdikt ČTK je přitom závislý na měření Toplistu. Seznam prý klesl oproti loňsku ze 60 na 49 %, zato Google vyrostl o 14 % na celkových 51 %. Měření nejspíš pochází z tohoto grafu Toplistu. Na něm je ještě vidět převaha Seznamu, i když meziročně klesá (na rozdíl od Googlu). Jenže osa Y stále neopodpovídá nadpoloviční většině.

Seznam vs. GoogleStatistika přístupů z vyhledávačů, zdroj: Toplist

Je pravděpodobné, že ČTK použila hrubou matematiku. Když sečteme obecné výsledky Googlu (.com, co.uk apod.), Google.cz, Google.sk, Centrum (využívá enginu Googlu) a Google Images (obrázkový hledač), dostaneme se někam přes 50 %. Zatímco u Seznamu bychom museli dát dohromady čísla fulltextového vyhledávače, Zboží.cz, Firmy.cz a katalogu.

Závěr tedy platí, podle měření Toplistu a alchymii s čísly je opravdu Google českou jedničkou.

Jenže sčítání není úplně košér, započítává i zahraniční přístupy. Navíc Toplist neměří počet dotazů nebo návštěvnost vyhledávačů, ale pouze počet přístupů z vyhledávačů, které přišly na stránky, které obsahují kód Toplistu. Takže i měřená skupina je značně omezená.

Reálné výsledky ale bohužel nezískáme. Google zná své výsledky ze služby Analytics (ale ty nezveřejňuje), Seznam je měřen třeba Netmonitorem. Ale ani tato čísla by nebyla přímo porovnatelná.

Při této kombinaci čísel je Google opravdu největší vyhledávačem u nás, ale je to pouze jedna omezená statistika. Stejně tak můžeme říct, že Kameňák 3 je podle některých docela fajn film.

Česko je přitom jednou z pěti zemí, kde Google musí bojovat o post jedničky. Vy vyhledávání se mu ještě nedaří v Rusku, Číně, Japonsku a Jižní Koreji.

Zdroj: Finanční noviny / ČTK

Byl pro vás článek přínosný?