Hlavní navigace

Google Reader: úvod pro začátečníky

18. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Označení RSS se používá pro speciální formát dat získaných z webové stránky. Tato data je možné mimo jiné prohlížet pomocí speciálních nástrojů, kterým se říká RSS čtečky. Dnes již každý moderní web má svůj RSS kanál. Pokud si jej přiřadíte do RSS čtečky, tak pokaždé, když se na daném webu objeví nový článek, zpráva, obrázek nebo jiný typ obsahu, zobrazí se vám také ve čtečce.Pokud tedy pravidelně čtete více webů, RSS čtečka vám ušetří čas. Jednoduše si ji spustíte, zjistíte, na kterém webu se něco nového objevilo, a zobrazíte si nové články. Nezměněné weby nemusíte načítat.

Existuje několik typů RSS čteček. Základní dělení je na klasické programy, které musíte instalovat do počítače a na tzv. online RSS čtečky. Mezi nejoblíbenější online nástroje pak patří právě Google Reader, díky svému jednoduchému ovládání. Jeho uživatelské rozhraní je v češtině a bez problému funguje v kterémkoli webovém prohlížeči.

Nemusíte tedy nic instalovat, stačí navštívit webovou adresu reader.google.cz, přihlásit se svými údaji ke Google službám, nebo vytvořit nový účet, a můžete tuto RSS čtečku začít používat.

Přidání RSS zdroje do čtečky

První podmínkou pro odběr RSS zpráv je, že budete znát adresu RSS zdroje, který chcete do čtečky přidat. Nejde přitom o hlavní adresu stránky. Pokud přímo na webu nevidíte slovní odkaz na RSS zdroj, zkuste najít symbol RSS - čtverec s několika pruhy, nejčastěji v oranžové barvě. Pokud nevidíte ani ten, ale používáte Internet Explorer 7 nebo Firefox, měla by se vám v nástrojové liště nebo vedle adresy stránky objevit ikonka RSS. Klikněte na ni a počkejte na načtení RSS. Poté si adresu kanálu zkopírujte do schránky.

Nyní si otevřete Google Reader, ve kterém klepněte na odkaz Přidat odběr. Zobrazí se plovoucí panel, do kterého vložíte adresu RSS ze schránky a potvrdíte tlačítkem Přidat. Nový zdroj se pak objeví v seznamu.

Prohlížení zpráv

V panelu na levé straně je seznam všech RSS zdrojů, které jste si do Google Readeru přidali. Pokud některý z těchto zdrojů obsahuje nové položky (čili na jeho webu je nový článek), pak je zdroj zvýrazněn a v závorce je uveden počet nových příspěvků na daném webu. Klepnutím na zdroj si v pravé části zobrazíte seznam jeho položek. Záleží na provozovateli webu, jestli vám do RSS nabídne jen nadpisy článků, úvodníky, nebo přímo celé články. Každopádně po kliknutí na název článku si otevřete nové okno a zobrazíte si jej přímo na jeho webu.

Prohlížení nových článků můžete zrychlit, když klepnete na zobrazení jen všech nových položek, nebo když si v seznamu zdrojů zobrazíte pouze ty aktualizované.

Doporučení dalších webů

Na úvodní stránce Google Readeru, kam se můžete kdykoli přepnout odkazem Domovská stránka, uvidíte boxík nazvaný Nejlepší doporučení. Jednou z výhod Google Readeru je to, že na základě přidaných zdrojů dovede odhadnout, co vás na webu zajímá a doporučí vám další webové stránky stejného zaměření. Kliknutím na odkaz Zobrazit vše si zobrazíte kompletní seznam doporučených webů, kde rovněž najdete tlačítka pro rychlé přidání jejich RSS zdrojů do seznamu.

Podělte se známými

Pokud jste objevili opravdu zajímavý článek a myslíte si, že by zaujal i vaše známé nebo kolegy, pak jej s nimi můžete jednoduše sdílet. Pod každým článek v seznamu RSS položek je odkaz Sdílet. Jakmile na něj kliknete, zobrazí se jinou barvou a změní svůj text na zrušení sdílení. Všechny sdílené položky pak vaši přátelé najdou na speciální adrese. Abyste jim ji mohli sdělit, klikněte v levé části na odkaz Vaše sdílené položky. Poté uvidíte adresu, na které jsou všechny vaše sdílené položky veřejně dostupné. Na tomto místě můžete sdílení některých položek také velmi rychle zrušit.

Rychlejší přidávání zdrojů ve Firefoxu

Vyhledávání RSS zdrojů na oblíbeném webu, jeho následné kopírování a poté vkládání do Google Readeru je docela nepohodlné. Pokud však používáte webový prohlížeč Firefox nebo IE7, pak si tuto práci můžete značně ulehčit. V Google Readeru klepněte na odkaz Nastavení, poté se přepněte na záložku Doplňky, a posuňte si stránku na spodní odstavec nazvaný Přihlaste se k odběru při surfování. V něm najdete odkaz nazvaný Přihlaste se k odběru. Tento odkaz jednoduše přetáhněte na nástrojovou lištu prohlížeče. Vznikne vám tlačítko, které použijete po načtení svého oblíbeného webu. Po klepnutí pak jen potvrdíte dotaz, zda chcete RSS zdroj z daného webu do Google Readeru přidat.

Pokud se vám webové nástroje od Google líbí, pak možná využijete náš přehled klávesových zkratek pro Gmail - poštovní schránku od Google.

Byl pro vás článek přínosný?