Hlavní navigace

Google se vyhne miliardovým pokutám. Dohoda s EU je na spadnutí

26. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle deníku Financial Times je už Google blízko dohodě s bruselskými úřady. Ty jej po dvouletém vyšetřování osočily ze zneužívání dominantního postavení ve čtyřech různých oblastech. Firma z Mountain View se ihned zapojila do vyjednávání, aby si neodnesla obrovské pokuty jako dříve Microsoft či Intel.

Google Weather

Co EU vadilo konkrétně?

1. Zvýhodňování vlastních výsledků

Kromě obecného (horizontálního) vyhledávače má Google i řadu jiných služeb a specializovaných (vertikálních) vyhledávačů, například vyhledávač hotelů, letenek, počasí, produktů apod. EU vadí, že vlastní služby ve výsledcích upřednostňuje oproti konkurenci, jsou tedy úplně nahoře. Také zmiňuje, že jsou i jinak graficky znázorněné. To se zřejmě týká právě počasí nebo letů, neboť takové výsledky zobrazí přímo, viz screenshot.

2. Zneužívání cizích dat

Google prý ve svých výsledcích bez povolení kopíruje obsah ze stránek svých konkurentů. Například přímé zobrazování uživatelských recenzí ve vyhledávači hotelů či restaurací.

3. Monopol na reklamy

Google můžete využít jako lokální vyhledávač pro vlastní web, jenže ve výsledcích jsou pouze reklamy od Googlu (AdSense), vaši inzenrenti mají smůlu.

4. Nepřenositelnost inzertních kampaní

Reklamní systém AdWords nesplňuje nároky EU na interoperabilitu. Tedy vytvořené kampaně nejsou přenositelné do jiných obdobných systémů (třeba Microsoft adCenter, český Sklik, AdFox apod.).

 

Podle Financial Times má být dohoda nakonec vztažena ještě na mobilní vyhledávání. Že by Google plánoval nějaké ústupky, ale zástupci firmy nepřiznali. Pouze tvrdí, že jsou s Bruselem stále v kontaktu.

Na Google si kvůli dominanci na webu stěžoval paradoxně i sám Microsoft. Spory jsou kromě EU vedeny i v USA, Jiřní Koreji a Indii.

Byl pro vás článek přínosný?