Hlavní navigace

Google startuje novou etapu vyhledávání. Ukáže i přímé odpovědi

16. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden jsme vám jako první v Česku odhalili novou podobu vyhledávače Googlu. Ne, letos se opravdu nemění vzhled, ale zásadní funkce – vyhledávání. K tradičním odkazům se totiž přidá nový informační sloupec, kde budou konkrétní odpovědi. Funkce se jmenuje Knowledge Graph a dnes má být oficiálně spuštěna. Zatím však jen v angličtině.

Pomocí vědomostních grafů si Google dává věci do souvislostí, začíná chápat kontext a přibližuje se tak vysněnému sémantickému vyhledávání. Výrazy zadané do vyhledávacího pole už nejsou pouze klíčová slova, která jsou na základě statistik a různých algoritmů převedena do odkazů, kde „najdete více“. Už to budou pojmy s určitým významem, ke kterým najde relevantní informace přímo.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Přímé odpovědi už Google zvládal. Kalkulačku, převodník měn, předpověď počasí nebo vyhledávač letů jste už možná také používali. Knowledge Graph jde dále.

Pomocí informací z Wikipedie, databáze World Factbook provozované CIA a vlastními komunitními zdroji Freebase najde informace o zemích, kultuře (hudba, filmy, knihy…) nebo osobách. Například na dotaz „Václav Klaus“ by měl Google kromě odkazů zobrazit i jednoduchou biografii českého prezidenta, najít relevantní osoby (manželku, předchůdce ve funkci apod.).

Zatím Google využívá jen otevřené zdroje, do budoucna se otevírá cesta pro ostatní znalostní databáze, kterým by mohl Google platit.

 

V tuto chvíli prý Google udržuje informace o více než půl miliadě různých objektů, mezi nimiž našel 3,5 miliardy vazeb. Google není první, kdo s těmito funkcemi přichází, ale mezi mainstreamovými vyhledávači to není pravidlem. Na stejném poli už operuje například Wolfram Alpha, ale kolik lidí jej opravdu zná a používá, že?

Google Knowledge Graph v praxi

Novou funkci zatím Google uvolňuje pouze pro USA, a to ještě ne plošně, nýbrž postupně. Proto si zatím ani pomocí různých triků s IP adresami nemůžeme novinku v reálu vyzkoušet. Ale screenshoty a video výše vám dají představu, jak bude nový Google vyhledávat.

Pojmy s více významy

Na dotaz „Taj Mahal“ najde nový vyhledávač několik různých objektů. Většina asi bude hledat slavný chrám, jmenuje se tak ale i americký hudebník či kasíno.

Google Knowledge Graph

Shrnutí podstatných informací

Slavná vědkyně v oblasti fyziky a chemie Marie Curie-Sklodowská a její krátké bio: kdy a kde se narodila/zemřela, koho si vzala, seznam dětí, vzdělání, objevy a také relevantní osoby.

Google Knowledge Graph

  

Souvislosti, které by jin unikly

Příklad s Mattem Groeningem, tvůrcem Simpsonů (a také Futuramy). Věděli jste, že Marge (Margaret) a Homer se jmenují jeho rodiče a Lisa sestra?

Google Knowledge Graph

Zatím jen v angličtině

Ač jsme žádným trikem nedokázali Knowledge Graph vyzkoušet přímo v prohlížeči, včera představený nový panel pro Google Docs nám tuto funkci nabídl také. Jak je vidět ze screenshotů, české výrazy ignoruje, je třeba psát v angličtině a bez diakritiky. Alespoň si dovedete představit, které informace dokáže Google z různých databází vyzobat.

Co na něj říkáte?

Byl pro vás článek přínosný?