Hlavní navigace

Google to s televizory zkusí napočtvrté. Takhle bude vypadat Android TV

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už v roce 2010 firma představila platformu Google TV, která chtěla nahradit všechna stávající řešení Smart TV. Eric Schmidt měl tehdy velké oči, Google TV neuspěla. Dostala se do několika televizorů od Sony a LG nebo přehrávačů od Logitechu, Asusu či Netgearu, ale dnes už si na ně nikdo nevzpomene.

Streamovadlo Nexus Q byl ještě větší průšvih, ani se nezačalo prodávat. Hitem se stal až loňský Chromecast, a to především díky ceně 35 dolarů za kus. Problém je, že samostatně neobstojí, ke svému životu potřebuje počítač, tablet nebo mobil.

Takhle bude vypadat Android TV Takhle bude vypadat Android TV
Takhle bude vypadat prostředí Android TV

Přijde tak pokus číslo čtyři. O něm jsme dosud slyšeli jako o Nexus TV, The Verge o něm v exkluzivní článku píše jako o Android TV. To se ovšem nemusí vylučovat. Android TV může být softwarový základ podobně jako hodinkový Android Wear. Nexus TV zase může přijít na trh jako konkrétní implementace v zařízení, které už jen připojíte k televizoru.

Na Androidu už stavěla i první Google TV, jenže ta si s převodem mobilního systému na velkou nedotykovou obrazovku neporadila podle očekávání. Android TV bude dle všeho mnohem jednodušší, co se ovládání týče. Hlavní roli bude mít přehledně katalogizovaný obsah, ať už jde o filmy, muziku nebo hry. Každý z titulů se na obrazovce prezentuje ve formě hezké kartičky i plakátem/přebalem/ikonkou podobně jako v Play Storu.

K ovládání prý bude stačit ovladač se směrovým křížem a tlačítky enter, domů a zpět. Šipky nahoru/dolů vás provedou kategoriemi, doprava/doleva zase jednotlivými tituly. Chybět nebudou ani hlasové povely. Při pohledu na screenshoty si to všechno dokážeme živě představit. Obrázky zároveň naznačují, že se Android TV nezaměří jen na služby Googlu (Play, YouTube a Hangouts), ale nabídne i obsah partnerů (Netflix, Hulu, Panodra, Vevo…).

 

V nabídce jsou také hry, takže Android TV částečně nahradí i herní konzole. The Verge zmiňuje též volitelný gamepad. Vlastně to celé nebezpečně připomíná minulý týden představenou Fire TV od Amazonu. Jistě není náhoda, že The Verge obdržel tajné materiály zrovna pár dnů po představení konkurence.

Google prý vybízí vývojáře, aby své aplikace pro Android TV byly co nejjednodušší a aby neplýtvaly notifikacemi. Sám očesal všechny zbytečné funkce, které by duplikovaly tablety nebo smartphony, Android TV bude čistě zábavní centrum. Vzhledem ke zkušenostem mateřské firmy můžeme čekat dobré vyhledávání a doporučování obsahu, ať už na základě sledování divákova vkusu, nebo možná i doporučením od přátel.

Firma samozřejmě nic neoficiálního nechce komentovat. Kdy a jestli Android TV opravdu přijde, na to si pravděpodobně počkáme až do konference Google I/O, která se koná 25. a 26. června.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?