Hlavní navigace

Google si vyvíjí vlastní ARM procesory pro chromebooky a tablety. Prý chce být jako Apple

2. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Google
Nejen pro mobily. Google se prý zhlédl v Applu a vyvíjí si svoje vlastní procesory ARM i pro notebooky (chromebooky) a tablety. Přijdou za nějaké tři roky.

Před nedávnem jsme psali o tom, kterak Google ve svých příštích telefonech Pixel 6/6 Pro vyrukuje s vlastními mobilními procesory nazvanými Tensor. Vypadá to ale, že firma se v samozásobitelství neomezí jen na telefony a vlastní procesory si vyvíjí i pro počítače, tedy přesněji řečeno notebooky, respektive tzv. chromebooky, ale také zřejmě pro tablety. Google by prý rád napodobil to, co se s vlastními procesory ARM povedlo Applu.

Snaha odlišit se od konkurence tím, že místo procesoru od zavedených specialistů (Qualcomm, MediaTek v mobilech, Intel nebo AMD v PC a noteboocích) zkouší nebo zkoušela řada firem, nejvíc se to zřejmě vyplácí bohatému Applu. Google, který v navrhování vlastních čipů začal s AI akcelerátory TPU pro svá datacentra a poté přidal koprocesory pro mobily, se nyní údajně che pustit i do další oblasti a rozšířit používání vlastnoručně navržených CPU také do chromebooků a tabletů.

Uvádí to web Nikkei Aisa, kterému tuto věc prozradily údajně hned tři zdroje z okruhu osob, které jsou s plány obeznámené. Web uvádí, že určitou inspirací mohly být ARM procesory Applu. Jejich pozitivní přijetí trhem/„kritikou“ možná Google motivovalo k podobnému kroku.

Návrh vlastních čipů je ovšem běh na dlouhou trať, takže pokud by se Google rozhoupal až po loni vydaných procesorech Apple M1 pro MacBooky (to prý zmiňované zdroje „obeznámené s myšlenkovými pochody Googlu“ uvádějí), bude tu jeho reakce až zadlouho. To nicméně říká i zpráva Nikkei, podle níž by se takto vzniklé vlastní procesory měly na trhu objevit prý až v roce 2023.

Qualcomm Snapdragon 888 1600 ARM procesor Qualcomm Snapdragon 888 (Zdroj: Qualcomm)

O podobě a parametrech zatím není známo nic. Jen je výslovně řečeno, že půjde o procesory ARM. Nejpravděpodobnější bude, že použijí jádra a IP licencované přímo od ARMu, tedy CPU jádra Cortex a dost možná grafiku Mali. Je tu však ještě možnost, že by Google na na těchto CPU mohl spolupracovat se Samsungem. Ten coby partner pro Google údajně vyrábí také ony nové telefonní čipy Tensor, které tak jsou semicustom produktem a ne úplně čistě prací Googlu.

Procesory pro mobily by teoreticky mohly být současně použity i jako SoC pro chromebooky a tablety takže je možné, že se ve skutečnosti jedná o jeden a tentýž návrh (který jen v chromeboocích poběží s vyšší spotřebou). Nicméně Google může mít větší ambice, takže je možná je i varianta, že čip pro počítače a chromebooky bude zcela separátní projekt.

Google v říjnu 2019 představil PixelBook Go Google PixelBook Go (Zdroj: Google)

Jak povedené a úspěšné tyto procesory budou, je zatím dost předčasná otázka. Google sice touto cestou získá schopnost integrovat podobně jako u telefonních Tensorů zvláštní funkce, které si bude přát (jako bezpečnostní koprocesory, jednotky pro zpracování fotografií či zde možná spíš videa z kamery), ale také si bude muset dávat pozor na to, aby jeho vlastní procesor byl konkurenceschopný proti tomu, co budou nabízet specializovaní výrobci procesorů.

Tip: Procesory Qualcomm s výkonnou architekturou Nuvia přijdou v roce 2023, jsou pro notebooky

Například Qualcomm by v té době zrovna už měl mít v nabídce procesory určené právě i pro notebooky, které budou založené na architektuře Nuvia. Ta má být velmi výkonná, takže Googlu hrozí, že by s jádry Cortex mohl ve rychlostních srovnáních vycházet proti ARM procesorům Qualcommu poměrně špatně. Je to ovšem zatím dost vzdálená doba a nevíme, zda se mezitím třeba i Google nevytasí se zázračně rychlým vlastním jádrem, když má prý být tak inspirován Applem.

Galerie: Telefony Google Pixel 6 a Pixel 6 Pro a ARM procesor Google Tensor

Zdroj: Nikkei Asia

Byl pro vás článek přínosný?