Hlavní navigace

Google vydal druhou betu Androidu N. Přidává Vulkan, další emoji a „3D Touch“

13. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po měsíci Google vydal druhou testovací verzi Androidu N. Na první pohled byste si novinek nevšimli, velké věci se totiž odehrály na pozadí. Kromě oprav některých nahlášených chyb z první verze a úprav API je hlavní podpovrchovou změnou integrace grafického rozhraní Vulkan.

O novinkách a výhodách nízkoúrovňového nástupce OpenGL zevrubně napsal Honza Olšan. Ve zkratce: přinese vyšší výkon. Aplikace díky Vulkanu budou blíž samotnému GPU, omezí se role ovladačů a tím i zatížení CPU/RAM. Vulkan byl navíc vytvořen s ohledem na moderní architektury a vícevláknové operace.

Google vydal Android N Preview 2
Google vydal Android N Preview 2

Preview 2 přináší podporu sady Emoji Unicode 9, jež obsahuje zcela zásadní ikonky jako bramboru, slaninu nebo bronzovou medaili. Magazín Android Police si dále všiml, že v seznamu naposledy otevřených aplikací přibylo tlačítko Clear All, které všechny karty zavře.

" frameborder="0" height="480" width="640">

Zajímavou věcí jsou tzv. launcher shortcuts. Podle popisu to vypadá, že se Google připravuje na tlakově citlivé displeje. Vývojáři budou moci do aplikací implementovat zkratky ke konkrétním funkcím (jdi na místo, pošli SMS konkrétnímu člověku, spusť další epizodu seriálu apod.) a tyto zkratky budou dostupné skrz ikonku aplikace. Pomocí gesta (dlouhé podržení či silný stisk) se vyvolá seznam tří až pěti těchto zkratek. Takhle funguje i 3D Touch v iPhonu 6S a iOS 9.

 

Android N Preview 2 si můžete nainstalovat ručně, obrazy systémů jsou dostupné odsud. Jednodušší je ale zapojit se do beta programu a dostávat aktualizace automaticky pomocí OTA. Podporovanými zařízeními jsou Nexus 5X, 6, 6P, 9, Pixel C a Nexus Player.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?