Hlavní navigace

Google stále roste, zisk mu ale výrazně snížila pokuta od Evropské komise

30. 4. 2019

Sdílet


Společnost Alphabet ukončila první čtvrtletí letošního roku s tržbami ve výši 36,3 miliardy dolarů, což oproti loňsku znamená 17% nárůst. Ten však zpomaluje, mezi roky 2017 a 2018 rostl o 26 %. Finanční ředitelka Ruth Porat si pochvaluje hlavně zvýšený zájem o vyhledávání na mobilu, YouTube a cloudové služby.

Provozní zisk oproti loňsku klesl o 15 %, za což může nově udělená pokuta Evropské komise kvůli zneužívání dominantního postavení na trhu s internetovou reklamou. Propadl se též čistý zisk z 9,4 na 6,7 miliardy dolarů.

TIP: Google Stadia je herní revoluce. Nabídne věci, které dnešní konzole neumí

Z celkových tržeb Alphabetu jich naprostou většinu zajistil Google, jen 170 milionů dolarů pochází ze sesterských společností jako Lab X, Calico, Deep Mind, Loon nebo Waymo. Ty však stále více prodělávají, za první tři měsíce roku to bylo 868 milionů dolarů. Tržby Googlu činily 36,2 miliardy dolarů, z toho 30,7 miliardy pochází z reklamy, zbytek mají na svědomí prodeje služeb a produktů. Cena reklamních prokliků meziročně klesla o 19 %, jejich počet ale vzrostl o 39 %.

Alphabet vůbec poprvé v historii zaměstnává přes sto tisíc lidí, konkrétně 103 459. Apple a Microsoft jich mají ještě o třetinu víc.

Mimochodem: Již příští týden se koná vývojářská konference Google I/O, čeká nás velký nášup novinek.

Byl pro vás článek přínosný?