Hlavní navigace

Google poprvé řekl, kolik mu vynáší YouTube

Sdílet

Také pro Alphabet bylo poslední čtvrtletí roku 2019 finančně nejúspěšnější v historii. Firma během tří měsíců utržila 46 miliard dolarů a meziročně vyrostla o 17 %. Čistý zisk šel nahoru dokonce o 19 % na 10,7 miliardy dolarů. Rovněž v celoročním kontextu Alphabet trhal rekordy. Za rok 2019 utržil 161,9 miliardy dolarů (18% růst) a skončil s čistým ziskem 34,3 miliardy (12% růst). Společnost dokonce vůbec poprvé své příjmy detailněji rozvedla, takže v číslech už nefigurují jen „reklama a zbytek společnosti“, byť tedy inzerce zůstává hlavním motorem. Z oněch 46 miliard dolarů v kase Alphabetu činí:

  • 27,2 mld.: reklama ve vyhledávači a dalších webech Googlu
  • 6 mld.: reklama na webech a v aplikacích třetích stran
  • 4,7 mld.: reklama na YouTubu
  • 2,6 mld.: příjmy z Google Cloudu
  • 5,3 mld.: prodej hardwaru, aplikací, služeb, předplatných (včetně YouTubu)
  • 0,2 mld.: ostatní dceřinky Alphabetu

Finanční výsledky YouTubu byly dosud velkou neznámou. Po dnešku už ale víme, že se na tržbách Alphabetu podílejí zhruba deseti procenty, a to mluvíme jen o příjmech z reklamy. Předplatné či provize z peněz přímo odeslaných youtuberům jsou součástí tajemného balíčku, který do firemní pokladny přinesl 5,3 miliardy dolarů. Stále ohromná částka, ale nachází se v ní také prodej mobilů a dalšího hardwaru, prodej aplikací a jiného obsahu v Google Play, předplacené služby typu Disk, G Suite nebo YouTube Music/Premium.

A právě u poslední položky jsme se premiérově dočkali dalšího upřesnění. YouTube Music či YouTube Premium (obsahuje i Music) si předplácí již 20 milionů uživatelů.

Konkurenční Spotify má podle čísel z loňského září 113 milionů předplatitelů a Apple Music podle červnových statistik pak 60 milionů. Deezer si předplácí 14 milionů lidí. Amazon se nedávno pochlubil, že jeho Music si našel již 55 milionů posluchačů, v tomto případě ale nejde jen o předplatitele, protože jsou započítány i bezplatné tarify proložené reklamou či omezené tarify, které jsou součástí služby Prime.

Zdroj: Alphabet

Byl pro vás článek přínosný?