Hlavní navigace

Google vysvětlil, proč na telefonech s Androidem nejsou uživatelské profily

30. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dan Morrill, jeden z inženýrů Googlu, prozradil na Redditu, proč Google ani v poslední verzi Androidu nepřinesl víceuživatelské profily na smartphony. Tato funkce se poprvé objevila v Androidu 4.2 a ve verzi 4.3 pak dostala nové funkce, které umožňují dalším profilům (například pro děti) omezit práva a dostupnost funkcí. Podporovány jsou ovšem stále jen tablety.

Tablety s Androidem 4.2 už podporují více uživatelských profilů
Tablety s Androidem 4.2 už podporují více uživatelských profilů

Už loni jsme si na tuto otázku našli odpověď sami. Telefon má většinou každý svůj, zatímco o tablet se může dělit celá rodina. Proto je vhodné, aby na něm měl každý svůj profil, vlastní aplikace, nastavení plochy apod. Na toto vysvětlení přikyvuje i Morrill.

 

Zároveň ale dodává, že na smartphonech musí řešit jeden velký problém: co s hovory a SMS. Pokud by například otec půjčil svému dítěti telefon, měl by v tomto režimu mobil zvonit a přijímat SMS? Pokud by tato práva náležela pouze hlavnímu účtu (otci), dítě by nemohlo hovor přijmout, otec by musel rychle přepnout na vlastní účet. Případně by se dítěti příchozí akce vůbec nezobrazila. Ale to by se zase nelíbilo otci, kdyby kvůli hraní Angry Birds neuviděl, že mu někdo volá. Morrill mluví, že zkoumali reakce pěti lidí a došli k šesti různým odpovědím, jak by to bylo nejlepší řešit.

Myšlenku sdílení telefonu ale úplně nezavrhují. Každopádně to prý nebude fungovat jako na tabletu, ale spíš si máme představit jeden omezený účet, ve kterém by majitel nastavil, k čemu všemu bude mít přístup. Možná něco jako dětský koutek, se kterým přišel Windows Phone 8. Vývojáři nápad ještě opráší, ale není jisté, jestli se nakonec dostane do systému.

Byl pro vás článek přínosný?