Hlavní navigace

Google X připravuje chytré kontaktní čočky. Ale je to něco jiného, než myslíte

17. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google v noci odhalil další velký projekt z tajné laboratoře Google X. Chytré kontaktní čočky ale nemají nic společného s brýlemi Glass, budou sloužit medicíně, konkrétně diabetikům. Google vysvětluje, že cukrovkáři musí stále sledovat hladinu cukru v krvi, která se navíc mění s tím, co zrovna provádějí. Výkyvy hodnot mohou být nebezpečné krátkodobě i dlouhodobě.

Chytré kontaktní čočky od Googlu
Chytré kontaktní čočky od Googlu

Problém je, že se k monitorování používá test z kapičky krve odebrané z prstu. To je zdlouhavé a nepříjemné, a proto lidé tyto testy provádějí méně, než by měli. Vědci ale mnoho let testují, jak sledovat hladinu cukru i z jiných tělních tekutin, například slz. Jenže ty se špatně odebírají. A tam právě míří Google. Kontaktní čočky v sobě mohou mít miniaturní čipy a snímače, které budou slzy testovat neustále.

 

Google už technologii ověřuje v praxi. Testování probíhá jednou za minutu, ale hledají ještě způsoby, jak o výsledcích nemocné informovat. V případě výkyvů hodnot by se například mohla rozsvítit miniaturní LED. Firma už s čočkou prošla několika klinický testy a výzkumy, které mají prototyp dále vylepšit.

Do reálného nasazení je ale ještě daleko. Google aktuálně jedná s FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) a hledá partnery, kteří by mu pomohli s uvedením produktu na trh. Nejde mimochodem o jediný zdravotnický projekt Googlu. Loni v září založil firmu Calico, která bude díky genetickým výzkumům bránit stárnutí a souvisejícím nemocem.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?