Hlavní navigace

Google X vyvíjí nanočástice, které budou v lidském těle hledat nemocné buňky

30. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Laboratoř Googlu odhalila další plán, jak pomoci zdravotnictví. Skupina vedená biologem Andrewem Conradem bude vyvíjet nanočástice, které budou v lidském těle vyhledávat nemoci, když jsou ještě v raném stádiu. (Jeho tým chce také sestavit kompletní molekulární a genetický profil člověka.)

Čím dříve nemoc najdou, tím úspěšnější může být léčba. U některých druhů rakovin (typicky slinivky břišní) se totiž choroba objeví, až když už prakticky nejde vyléčit. Částice, které jsou tisíckrát menší než červená krvinka, by mohly neustále kolovat v krvi, monitorovat stav organismu a do centrálního místa posílat výsledky.

Google chce vyvinout nanočástice, které budou včas vyhledávat závažné nemoci
Google chce vyvinout nanočástice, které budou včas vyhledávat závažné nemoci

Tím centrálním místem by mohly být hodinky na ruce. Nanočástice mají kovové jádro, takže je lze magnetem přesunout na zápěstí. Hodinkový počítač by pak vyhodnotil výsledky a předal je lékařům.

Takový je plán, realizace je ale ještě daleko. První funkční prototypy přijdou nejdříve za pět let. Google bude muset bojovat s úřady, aby mu vůbec dovolily podobnou technologii testovat. Nanočástice, které se přichytí k jednotlivým buňkám, musí projít přísnější kontrolou než běžné léky. Podobný zásah může rakovinu nejen odhalit, ale možná i způsobit.

 

Conrad a jeho tým zatím ani neví, kolik takových částic by mohlo v krvi kolovat, ani jakým způsobem se k buňkám přichytí. Jistý si je jen tím, že se částice do organismu dostanou v polykatelné tabletě. Další jistotou je, že částice se budou odlišovat podle chorob, které mají odhalovat.

DT24

Jedna se bude vázat na rakovinné buňky. Další se zbarví, pokud jí projde vyšší množství draslíku, který způsobuje onemocnění ledvin. Jiná by mohla čistit cévy, které při zanesení způsobují infarkt nebo mrtvici.

Zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?