Hlavní navigace

Google z fotek odstraní nechtěné objekty. Například plot nebo dráty

18. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Umělá inteligence a pokročilé zpracování obrazu by mohly amatérským fotografům ulehčit práci a poskytnout lepší snímky. Google na I/O ukázal, že pracuje na funkci, která z fotek odstraní nechtěné objekty nebo překážky.

Typicky by mělo jít například o scénu nacházející se za plotem (sport, zvířata v zoo). Funkce odstraní pletivo a nabídne čistou fotku. Google ale neřekl, jestli zakryté detaily umělá inteligence dokreslí, nebo zpracuje více fotky pořízených z jiných míst či úhlů.

Podle ukázky bych spíš tipoval druhou možnost, protože za pletivem se nacházely i detaily, které by žádná AI nevymyslela. Google již navíc při zpracování obrazu vícenásobnou expozici používá. Najdeme ji například u Fotoskeneru. Ten nasnímá papírovou fotku z více úhlů, čímž zvýší detaily a odstraní odlesky.

Multiexpozicí chce vylepšovat i noční fotky (krásné ukázky zde), kterým díky tomu zvýší ostrost a odstraní šum. Tzv. stacking zatím prováděl poloautomaticky, Google ale na I/O naznačil, že na to chystá aplikaci. Před ukázkou s plotem totiž připomněl také snímek s noční oblohou. Zatím bohužel neprozradil, kdy se nových funkcí dočkáme.

Byl pro vás článek přínosný?