Hlavní navigace

Google zabezpečí vyhledávání ve Chromu pro nepřihlášené uživatele

21. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bojíte se, že by v internetu vyhledávané fráze mohly způsobit vážné problémy? Že by vás někdo mohl vydírat, kdyby zjistil, co všechno zadáváte do Googlu? Ne, zřejmě nikoli. Nežijeme přece ve špionážním filmu. Buď jak buď, že firma Google na podzim roku 2011 zabezpečila hledání v omniboxu, jsme považovali za dobrou zprávu. Omezení se však týkalo uživatelů, kteří ve Chromu nepoužívají přihlášení ke svému účtu.

Na druhou stranu, kdo by surfoval na vlnách internetu ve Chromu, aniž by se přihlásil k účtu Google? V takovém případě nelze využívat povedené synchronizace. Ta slouží rovněž jako záloha uživatelských dat. Přihlášeným jedincům se nicméně do komunikace vetře protokol SSL.

Pakliže se uchýlíte ke hledání pomocí omniboxu, což je zdejší verze adresního řádku, je výměna informací mezi serverem a vaším počítačem zabezpečena proti odposlouchávání. Nikdo vám tak nemůže (lehce) čenichat v soukromí. Zabezpečení pomocí SSL bude nově rozprostřeno pro širší publikum, které ve Chromu nevyužívá přihlášení k účtu Google. Navenek se přirozeně nic nezmění a vy stále uvidíte stejné výsledky hledání jako dříve. Jen můžete usínat s lepším pocitem. Podobné iniciativy nejsou ojedinělé.

 

Jak Google připomíná, na zabezpečenou komunikaci postupně přechází také velké internetové služby. Gmail ve výchozím stavu používá šifrování již od roku 2010, opodál stojí rovněž sociální sítě. Facebook se snaží šifrování uživatelům vnutit od minulého listopadu. Některé jiné prohlížeče rovněž podporují zabezpečené hledání, loni jej ohlásili Mozilla nebo Apple. Šifrování indikuje adresní řádek obvykle nějakým symbolem. Sledujte rovněž adresu. Protokol HTTP zabezpečení oznamuje tak, že přidává na pátou pozici ještě písmenko „s“.

Při používání citlivých služeb byste tak měli vždy vidět za začátku adresy protokol HTTPS. Zvláštní, šifrovanou verzi vyhledávače Google, najdete na https://encrypted.google.com. Tam zamiřte v případě, že nejste přihlášeni k účtu u zmíněné firmy. Přihlášení jedinci budou na zabezpečenou verzi vyhledávače přesměrováni automaticky. To platí pro libovolný prohlížeč. Specificky v případě Chromu bude šifrování pro všechny uživatele, včetně těch nepřihlášených, zavedeno ve verzi 25.

Bez přihlášení nyní v libovolném prohlížeči hledáte v nezabezpečené verzi vyhledávače
Bez přihlášení nyní v libovolném prohlížeči hledáte v nezabezpečené verzi vyhledávače

Zdroj: The Chromium Blog

Byl pro vás článek přínosný?