Hlavní navigace

Google+ zatím nekončí. Google jej ale roztrhá na kusy

28. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě předloni to vypadalo, že všechno u Googlu bude spjato s G+. Při vytváření nových účtů (i na Androidu) vám Google vnutil pluskový účet. Pomocí G+ protnul i YouTube, kde zrušil staré typy profilů a diskuzí a nahradil je novými. Facku dostala také Picasa, kterou měly nahradit fotoalba na Googlu+. Tip: Služby, které padly za oběť Googlu+. Možná se k nim přidá Orkut Jenže loni v dubnu začaly změny. Z Googlu odešel zakladatel a šéf sítě Vic Gundotra. Po roce ze stejné pozice utekl David Besbris a viceprezident Sundar Pichai řekl, že Google+ se rozdělí na tři části – Hangouts, fotky a sociální síť. Hangouts už víceméně mimo jsou. Google z nich udělal klasickou IM síť a na mobilech s Androidem stejná aplikace slouží i jako editor SMS/MMS. Google+ Fotky skončí už tuto sobotu, náhradou budou Google Fotky.

Google+ profilů je už 2,66 miliardy, obyčejných Google profilů jen 32 milionů
Google+ profilů je už 2,66 miliardy, obyčejných Google profilů jen 32 milionů (zdroj: Greg Miernicki)

Dělení však čeká i samotnou sociální síť. Nynější šéf sociálních služeb Bradley Horowitz říká, že vše bude na správném místě. Tj. funkce zmizí z G+, ale objeví se jinde. Například sdílení polohy se dostane pod Hangouts. Další změny Google nasadí v příštích měsících. Google+ neskončí, firma se ale bude více zaměřovat na funkce týkající se zájmů, jako byly například nedávno uvedené Zmínky. Chystá také nějaké novinky.

Odpluskování čeká i profily. Google si uvědomil, že ne každý potřebuje veřejný profil na sociální síti, proto část svých služeb osamostatní a bude jim stačit obyčejný soukromý profil, jako tomu bylo v době před G+. Nejdříve se do dotkne YouTubu, později i „komunikací“ (zřejmě tedy Hangouts).

Zatím došlo k oddělení komentářů pod videi. Pokud jste dosud vložili do příspěvku na G+ video z YouTubu, příspěvek se na YouTubu objevil jako nový komentář. Takhle už to nefunguje. Příspěvky i komentáře jsou odděleny. Google dále vylepšil moderovací funkce, takže v diskuzi bude méně spamu, urážek apod.

V následujících týdnech pak Google zruší povinnost mít profil na G+ ke správě účtu na YouTubu. Bude stačit obyčejný Google profil. Nabídne pak ještě nástroj, jak G+ smazat, ale přitom zachovat přístup k YouTubu. Totéž očekáváme od Hangouts, i ty by se měly obejít bez účtu na sociální síti.

I když zatím Google+ nekončí, mizí původní vize, že to bude všeobjímající služba, která má být jakousi vstupní bránou k internetu, domovskou stránkou. Podle všeho to vypadá, že onou bránou se stane Google Now.

Zdroj: Google (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?