Hlavní navigace

Google zrušil balónový internet Loon. Nenašel pro něj obchodní model

25. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Alphabet
Projekt Loon oficiálně započal v roce 2013. To dobou ale Google (respektive mateřská společnost Alphabet) na internetu přes balóny pracoval v utajení a pod hlavičkou divize X již 18 měsíců. Jeho cílem bylo pomocí horkovzdušných balónů pokrýt rozsáhlé oblasti a rozšířit internet i tam, kde by se to konvenční cestou nevyplatilo.

Tisíce balónů by létalo ve výšce 20 kilometrů nad zemí. Odtud by mezi sebou udržovaly spojení s nějakým poskytovatelem internetu a šířily jeho signál k uživatelům. Nešlo přitom o stacionární vysílače, balóny driftovaly. Taková byla původní myšlenka, která se postupem času dočkala vylepšení. Loon zvládl přechod na vyšší rychlosti a začal být kompatibilní s LTE.

Operátoři vypouštěli balóny ze dvou stanovišť na světě. Google upravením navigace zajistil, že balóny díky neustálým změnám výšky mohou nad regionem kroužit velmi dlouho. Už jich navíc nebylo potřeba tolik, jelikož mezi sebou dokázaly komunikovat i na 1000 kilometrů. Ve vzduchu vydržely asi 100 dnů.

Alphabet vyčlenil Loon do samostatné spin-off společnosti a loni si ve spolupráci s africkým operátorem Telkom Kenya vyzkoušel první komerční provoz při průměrné rychlosti 19 Mb/s (5 Mb/s pro upload) a s latencí 19 ms. Zde měl na 35 tisíc zákazníků. Pokrýval také poptávku po internetu po ničivém hurikánu v Portoriku.

Loon byl jeden z klíčových projektů Alphabetu v hledání nových technologií (moonshots). Vedle samořiditelného auta či chytrých brýlí. Aplhabet ale nakonec nenašel způsob, jak dostatečně snížit náklady a získat udržitelný obchodní model, který by nemusel dotovat.

Na obzoru je také tvrdá konkurence v podobě tisíců satelitů Starlink Elona Muska, které rovněž budou poskytovat internet, ovšem slibované rychlosti mají být mnohem vyšší. Bude totiž kombinovat satelity na nízké orbitě se standardními satelity s vysokou oběžnou dráhou. Satelitní internet chce poskytovat i Amazon.

zdroj: Techcrunch

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.