Hlavní navigace

GPU Baffin od AMD potvrzeno, používá GDDR5. Prosákly další čipy Arctic Islands

21. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už loni prosákla na internet poprvé jména nové generace čipů, které AMD chystá na letošní rok pro výrobu na 14 či 16nm procesu – nebo alespoň jména domnělá. Zda jsou či byla GPU Greenland, Baffin a Ellesmere skutečností, zatím mnoho dokladů nebylo. Do jisté míry je tak přelomové, že alespoň pro jedno z nich máme nyní hmatatelný doklad. Čip Baffin se i s některými údaji totiž objevil v databázi Zauba, která obsahuje seznam zboží, které bylo odbaveno na Indických letištích, přes která si firmy posílají do jednotlivých svých pracovišť ještě nevydaný chystaný hardware. Tento měsíc se v ní konečně chytilo GPU označené Baffin, ovšem s ním také další dvě se jmény Banks a Weston, která jsou z velké části záhada.

Databáze Zauba (výpis můžete vidět níže v galerii) odhaluje, že AMD do Indické pobočky z Kanady poslalo PCB pro grafickou kartu (typ C98101) osazenou čipem „Baffin XT“. Přídomek XT by měl tradičně znamenat plně aktivovaný čip, tedy v aktuálním značení AMD kartu s X na konci. Tyto prototypy – v dodávce byly čtyři – mají podle záznamu 4 GB paměti GDDR5, což vnáší určité světlo do váhové kategorie GPU Baffin. Se čtyřmi konvenčními gigabajty rozhodně nepůjde o highend a náhradu GPU Fiji s HBM. Mohlo by tedy jít o druhé či třetí GPU v hierarchii architektury Polaris, možná onen údajně 232mm² čip, o němž se nedávno objevily informace na LinkedIn – ovšem pozor, ty zatím nelze brát za úplně potvrzené.

GPU Baffin, Banks a Weston v databázi Zauba (Zdroj: VideoCardz)
GPU Baffin, Banks a Weston v databázi Zauba (Zdroj: VideoCardz)

„Baffin“ odkazuje samozřejmě k Baffinově ostrovu v kanadském arktickém souostroví. Pokud bychom měli hádat na jeho postavení ze zeměpisných dat, pak v rodině „Arctic Islands“ by se mohlo jednat o druhého nejvýkonnějšího zástupce, neboť tento ostrov je největším arktickým ostrovem po Grónsku (po němž se údajně bude jmenovat highendové GPU Greenland). V řadě Radeonů 400 – budou-li se jmenovat takto a ne jinak – se ovšem mezi ně může vklínit ještě 28nm Fiji, pak by karty s Baffinem mohly držet až třetí pozici. Mohli bychom tedy mít například highendové karty Fury na bázi Greenlandu, pak R9 490/490X s Fiji a R9 480/480X s Baffinem. Jak to bude ve skutečnosti, se samozřejmě teprv uvidí.

Kanadské arktické souostroví a Grónsko (Zdroj: PAT)
Kanadské arktické souostroví a Grónsko (Zdroj: PAT). Kousíček Banksova ostrova můžete vidět vlevo,
sousedící západně s Viktoriiným ostrovem

 

Banks a Weston: lowend?

O druhých dvou GPU, Westonu a Banksu, slyšíme poprvé, což znesnadňuje jejich zařazení. Mohlo by asi jít o nová 14/16nm GPU, vyloučeno ale asi není ani to, že jde o přeznačená GPU starší generace. Zeměpisné souvislosti jsou zde takové, že Banks do arktického souostroví zcela regulérně patří (Banksův ostrov leží na jeho západě), Weston Island je pak 12km² ostrůvek v Jamesově zátoce, což je nejjižnější výběžek arktických moří v Hudsonově zálivu. Na arktický ostrov je tedy relativně jižní. Zda z těchto „skutečností“ ale můžeme něco vyvozovat, toť otázka.

Podle Zauby mají Weston a Banks odlišná PCB (C729xx pro Weston, C278xx pro Banks). Pro Banks je v databázi karta s čipem „Pro S3“ či „Pro“, tedy asi oříznutou variantou, Weston je zastoupen verzi „Pro S3“ a „X3“ (což by možná mohly být chyba místo XT). Všechny tyto karty mají 2 GB paměti GDDR5 na 4,5 GHz. To zřejmě značí příslušnost na nižší příčky žebříčku. 4,5Ghz paměti měly karty s čipy Cape Verde a Oland (HD 7750/7770, R7 250/240). Zejména druhý z nich je asi dobrým kandidátem na identitu čipů Banks/Weston, pokud jsou přeznačené a nikoliv nové. Šlo by pak o lowendové karty.

Tyto karty prošly letištěm Hydebarad tento měsíc. Jejich uvedení patrně ještě není nijak blízko. Dosavadní informace pro příchod nových Radeonů uváděly třetí čtvrtletí, nejdříve je asi lze očekávat na E3 či Computexu 2015 v létě. Zatím se v Zaubě podobně neobjevil Greenland, což by teoreticky mohlo naznačovat, že jeho přípravy jsou proti nižším Polarisům pozadu, stejně tak ale může jít i o shodu okolností.

GPU architektura AMD Polaris, první prezentace
GPU architektura AMD Polaris, první prezentace

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?