Hlavní navigace

GPU Hawaii od AMD prý půjde do obchodů v říjnu. nVidia už chystá odvetu

22. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již chvíli máme k dispozici zprávy, že ještě v měsíci září (septembri) hodlá AMD představit první GPU nové generace přezdívané Volcanic Islands – a sice čip Hawaii. Přesněji se tak prý má stát 25. září. V tento den firma na havajských ostrovech provede jakési technologické představení čipu, nicméně samotné grafiky tou dobou ještě nebudou k mání. Podle čerstvějších informací by ale finální Radeony s čipem Hawai mohly být v obchodech již další měsíc, tedy v říjnu (októbri).

Dle tchajvanského webu DigiTimes totiž v říjnu začnou karty ve velkém expedovat velcí výrobci, konkrétně je řeč o Asusu, MSI a firmě PowerColor (TUL). Informace má pocházet od osob, které působí v distribuční síti. Mezi startem dodávek pro obchodníky a dnem, kdy si budete moct kartu odnést domů, pochopitelně uplyne nějaký čas. V závislosti na tom, kdy přesně první dodávky opustí sklady, by ale mohlo být reálné, aby se do konce měsíce karty dostaly i do obchodů, či aby přinejmenším mohlo proběhnout oficiální vypuštění a vyjít recenze. Cena karet pochopitelně ještě není známa. Dle webu Fudzilla by nové highendové Radeony měly být k mání za sumy nacházející se pod hranicí 600 USD, uvidíme ale, jak se vše vyvine ve skutečnosti.

Grafická karta Radeon, detail

Na příchod nového čipu AMD se podle všeho chystá i Nvidia. Ještě před vydáním GeForce GTX 760 psal server VideoCardz o tom, že další grafické karty generace GTX 700 přijdou nejdříve na podzim. Nyní stejný zdroj tvrdí, že Nvidia na tuto dobu skutečně nové modely připravuje, byť opět půjde o karty založené na starších existujících čipech. Nové karty by se zřejmě měly objevit ve čtvrtém kvartále, tedy od října (októbra) do vánoc a konce roku. Bohužel není známo, co konkrétně má přijít, vcelku logický je ale dohad, že by mělo jí o další nižší modely v řadě, která má momentálně dole končí kartou GeForce GTX 760, přijít by mohly i varianty „Ti“ k existujícím modelům.

 

Vedle toho však má také do konce roku podle VideoCardz (s odvoláním na neupřesněný zdroj) přijít i nový highendový model (zřejmě rychlejší než GeForce GTX 780), kterým Nvidia bude kontrovat proti novým Radeonům s GPU Hawaii. Zřejmě půjde o grafiku založenou na čipu GK110, podrobnosti ale opět nejsou známé. Mohlo by snad jít o zrychlenou verzi Titanu, snad s plně aktivovaným GPU s 2880 stream procesory, jako jej má Quadro K6000. Teoreticky by ale Nvidia mohla vytvořit i dvojčipovou kartu, možná označenou GeForce GTX 790. První varianta by měla být schůdnější, neboť by Nvidia mohla vycházet z hardwaru, který už má v jiné podobě na trhu.

GeForce GTX 780
GeForce GTX 780

Docela blízko má totiž už být i opravdu nové GPU i s novou architekturou. Čipy generace Maxwell (něco o nich Nvidia prozradila na GTC 2013) se totiž podle VideoCardz mají dočkat uvedení už v prvním kvartále příštího roku, údajně v únoru či březnu (februári/marci). Ačkoliv zrovna v tu dobu by se měl rozjíždět 20nm proces TSMC, není asi příliš pravděpodobné, že by ho již Maxwell používal. V takto raném datu to ještě asi stále není reálné (v čemž souhlasím s redaktorem VideoCardz) a pokud by byl Maxwell skutečně 20nm čipem, asi bychom se dočkali pouze papírového uvedení, poté navíc s velmi špatnou reálnou dostupností karet.

Zdroje: DigiTimes, Fudzilla, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?