Hlavní navigace

Grafiky Intel Xe DG1 pro desktop nebudou, půjdou jen do notebooků. Vzorek unikl v Sandře

12. 5. 2020

Sdílet

Letos se Intel chystá k vstupu (nebo lépe řečeno návratu) na pole samostatných grafických karet, čímž by se mohl stát třetí značkou herních GPU. První počin firmy, desktopová karta Intel Xe DG1 se nyní objevila v databázi benchmarku SiSoft Sandra, který dílem poodhalil, dílem potvrdil její parametry.  

Únik GPU Intel Xe DG1: 3GB paměť, 768 shaderů

Karta se hlásí jako Intel Gen12 Desktop Graphics Controller; toto ale může být jen dočasné, protože tento identifikátor mohou ještě produkční ovladače změnit. „Gen12“ je interní označení grafické architektury z procesorů Tiger Lake, kterou první generace samostatných GPU Intel Xe bude využívat. Testovaná karta je pravděpodobně prototyp „Software Development Vehicle“ určený pro vývojáře a pro testování. Intel ji odhalil letos v lednu během CES.

GPU je vybaveno 768 stream procesory/shadery (96 EU, což Sandra detekuje jako „96c“). Běží na 1,5 GHz, což je značně vyšší frekvence, než na jaké Intel provozuje 14nm grafiky (tam byl strop 1,25 GHz) nebo 10nm integrovaná GPU v čipech Ice Lake (ta končí na 1,1 GHz). Vyšší frekvence znamená i vyšší hrubý výpočetní výkon, ovšem zatím nevíme, zda třeba podobně vyšší takty nebudou mít i integrované verze v procesorech Tiger Lake – které mají rovněž nést 96 EU/768 shaderů.

IntelR Gen12 Desktop Graphics Controller v databazi SiSoft Sandra Intel Gen12 Desktop Graphics Controller v databázi SiSoft Sandra

Nová informace je, že karta nese 3 GB paměti. Její typ nebo frekvenci neznáme, ale toto pravděpodobně znamená, že by mohla mít buď 192bitovou, nebo 96bitovou sběrnici. Velikost paměti ukazuje na spíše nižší výkon (možná někde kolo pásma GeForce GTX 1050 Ti až GTX 1650?). To je ale dle očekávání, protože přímo Raja Koduri z Intelu nedávno prohlásil, že Intel se nejdřív (tj. v první generaci) bude soustředit na integrovaná GPU a na levné samostatné grafiky v segmentu nacházejícím se hned nad integrovanými.

Grafická karta Intel Xe DG1 Software Development Vehicle (fotogalerie)

Intel nebude nabízet desktopovou verzi první generace GPU, objeví se jen v noteboocích

Tato GPU zřejmě ale na trh nakonec přijdou jenom v mobilní variantě. Intel sice na začátku roku ukazoval zmíněnou kartu Xe DG1 do slotu PCI Express, ta je však určena jen pro vývojáře. Podle informací, které nyní přicházejí, Intel nehodlá toto provedení prodávat. Pokud byste takovou grafiku třeba pro zajímavost nebo sběratelské účely chtěli vlastnit, museli byste ji získat od jednoho z programátorů, kteří tyto karty dostali, případně druhotně přes eBay a tak podobně.

Jako produkt se údajně první samostatná grafika Intelu v moderní éře má objevit jen a pouze v notebocích, kde bude pevně napájená na desce. Půjde tedy o konkurenci nižších notebookových GPU.

Toto má pro Intel výhodu, že nebude muset (alespoň ne teď v této fázi) přesvědčovat retailového zákazníka skládajícího PC z komponent, aby jeho do značné míry neprověřené řešení zvolil místo zavedenější konkurence. Místo toho bude stačit, když uspěje s umístěním čipů do nějakých konkrétních notebooků a GPU se pak automaticky prodají s nimi. K tomu může Intel využít silné vztahy s OEM výrobci, ale i bundlování s procesory (případně i SSD, Wi-Fi moduly či moduly Optane). Tímto by mohl v první generaci získat slušný podíl na trhu, aniž by se musel nějak tvrdě konfrontovat s Nvidií a AMD v recenzích, mindshare u koncových zákazníků nebo ve výkonu.

SYCL Programming Model for Aurora Desktopová verze Intel Xe DG1 nepůjde na trh (Zdroj: SYCL Programming Model for Aurora, via Komachi Ensaka)

V noteboocích se tedy pravděpodobně tato GPU objeví a možná i značně rozšíří, byť v desktopovém segmentu alespoň první generace údajně nebude. Výjimkou by mohla být SFF a jiná mini PC, kde se GPU také pevně osazuje na základní desku. Typicky jsou pro taková použití nasazeny mobilní verze grafik, takže Intel Xe DG1 by se klidně mohlo v podobných mini desktopech objevit. Je možné, že ho Intel osadí do některého vlastního barebonu NUC.

Měli jste zájem o desktopovou verzi první samostatné grafiky Intel Xe DG1?

Zdroje: VideoCardz, SiSoft Sandra, Komachi Ensaka (Twitter)

Byl pro vás článek přínosný?