Hlavní navigace

Parametry GPU Nvidia Ampere možná unikly: 6912 a 7552 shaderů, 24 a 48 GB paměti

29. 2. 2020

Sdílet

V současnosti se už fandové Nvidia (ale asi i hráči obecně) nemůžou dočkat, až firma odhalí novou generaci GPU snad na 7nm procesu. Objevuje se k nim proto i hodně údajných „rumors“, ale většina tohoto šumu asi bude spíš spekulace a „fake“. Nicméně nyní se vynořilo i něco, co by mohlo být legitimní. Totiž otisky zatím neznámého GPU, které kdosi zanechal v databázi GeekBench. Benchmark zachytil takty a počty výpočetních jednotek či kapacitu paměti a podle těchto údajů to vypadá na hodně velký a výkonný čip.  

Ampere (nebo Hopper?) možná nalezen

Tyto záznamy jsou v Geekbench už poměrně dlouho (od října a listopadu), ale upozornil na ně až nyní twitterista _rogame. Pokud tedy nejde o nějaký podvrh, mohou pocházet z testování inženýrských vzorků zatím neuvedené nové generace GPU. Snad by to mohl být spolehlivější zdroj než nezaručené drby někde na fóru. ES mohou například mít nižší frekvence než finální karta, ale to nám zas tak nevadí. Zda se tu jedná o architekturu Ampere, nebo jinou (Hopper?), to ještě pořád není jasné.

Ani jeden ze záznamů bohužel neukazuje, jaká grafika je přesně testovaná (asi právě proto, že jde o ES vzorky), ale hlásí se jako „Graphics Device“ od Nvidie. Geekbench na těchto kartách měří výkon v OpenCL, nicméně pro nás jsou zajímavé hlavně detekované parametry. Tyto dvě grafiky mají dle detekce 108 a 118 výpočetních jednotek SM. Jde tedy téměř určitě o nové GPU, nikoliv Turing nebo Voltu. Pokud Nvidia v této nové architektuře zachová stejných 64 shaderů/stream procesorů v jednom bloku SM, pak by tato čísla měla znamenat 6912 a 7552 shaderů – či Cuda jader, jak jim říká Nvidia.

Unik GPU Nvidia Ampere GeekBench 1 Možný únik GPU Nvidia Ampere v Geekbench. 108 výpočetních jednotek by mělo znamenat 6912 shaderů. Zdroj: Geekbench

Patrně by šlo o stejný čip s různou mírou ořezání, je možné, že fyzicky má výpočetních jednotek dokonce ještě více. Pro srovnání: Tesla V100 s čipem Volta GV100 poskytuje 80 bloků SM, což dává 5120 shaderů, ale reálně by GPU mělo mít pro rezervu 5376 shaderů (84 SM). Nejvýkonnější Turing TU102 má fyzicky 4608 shaderů (72 SM), ale GeForce RTX 2080 Ti jich používá jen 4352 (68 CU). V takto velkém GPU se od začátku počítá s tím, že část jednotek je pro rezervu, aby se daly použít čipy s chybami.

Unik GPU Nvidia Ampere GeekBench 2 Možný únik GPU Nvidia Ampere v Geekbench, vzorek se 118 bloky SM (7552 shadery). Zdroj: Geekbench

GPU se 118 bloky SM by tedy mělo skoro o tři čtvrtiny více shaderů než TU102, což dává potenciál k velmi vysokém výkonu. Podle Geekbench měl vzorek se 7552 shadery frekvenci 1,11 GHz a 24 GB paměti. Verze se 6912 shadery běžela na 1,01 GHz a je u ní detekováno 48 GB paměti.

Herní, nebo výpočetní GPU?

Velká otázka teď samozřejmě je, zda jsou toto grafiky, na které se mohou těšit hráči. Pravděpodobnější – či by se možná dalo říci střízlivější – odhad asi je, že zde jde o grafiky Tesla, tedy pro výpočetní segment. K tomu je zejména jeden důvod: GPU Volta používané v Teslách je už z roku 2017 a více teď potřebuje 7nm náhradu, zatímco Turing vyšel až koncem roku 2018. Tudíž podle tohoto by Nvidia nejdřív měla uvést nějakou novou výpočetní architekturu. Uniklé grafiky se 6912 a 7552 shadery by tedy mohly být vzorky nových Tesel. Ovšem pořád platí, že ve finále by asi frekvence byly vyšší.

Je pravda, že 24GB a 48GB kapacita paměti by seděla k 384bitové sběrnici s pamětí GDDR6, kterou Nvidia tradičně používá u highendových herních grafik (ovšem kapacita 48 GB by přicházela v úvahu asi jenom pro profi verzi Quadro). Ale stejné kapacity by teoreticky mohly mít i grafiky s HBM, pokud by se použilo šest čipů a tedy 6144bitová sběrnice. Konfiguraci s takovýmito pamětmi používá vektorový akcelerátor NEC Aurora, takž existuje precedent, který by Nvidia tímto mohla následovat. Výhodu by to mělo v tom, že by se o 50 % navýšila paměťová propustnost.

Akcelerator NEC Aurora s HBM2 Akcelerátor NEC Aurora s šesti pouzdry HBM2 kolem výpočetního čipu

Ovšem je klidně možné, že Nvidia překvapí, a takovéto nevídané GPU se hned dostane i do herní oblasti. Teoreticky také mohou být výpočetní a herní architektura zase sblíženy a jedním GPU by mohly být obsloužené obě oblasti, takže by se toto monstrum objevilo i v highendové kartě GeForce. Víc jasno by snad mohlo být v březnu, až proběhne konference GTC, kde by Nvidia tato GPU mohla představit.

Galerie: Únik GPU Nvidia Ampere v Geekbench

Byl pro vás článek přínosný?