Hlavní navigace

GPU Tonga má skutečně 384bitovou sběrnici. Žádný Radeon s ní ale nevyjde

7. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý měsíc konečně vydaný (a už námi i recenzovaný) Radeon R9 380X přinesl více jak po roce konečně GPU Tonga s plným počtem 2048 stream procesorů a nahradil tak původní čip Tahiti z Radeonů HD 7970 a R9 280X. Tedy až na šířku paměťové sběrnice a kapacity pamětí. Ačkoliv mnoho zdrojů tvrdilo, že čip má řadič se šířkou 384 bitů (dokládaly to dokonce i snímky přímo od AMD), Radeon R9 380X byl nakonec 256bitový stejně jako jeho ořezaná verze R9 380 (a předtím karta R9 285). I přesto ale prý GPU Tonga (či Antigua) podporu pro 384bitové paměti nakonec má.

Informace o 384bitové sběrnici se objevila několikrát neoficiálně, psali jsme o ní už před víc jak rokem. Nyní ale to, že má sběrnice fyzicky 384 bitů potvrdilo přímo AMD – ačkoliv v právě vydané kartě je rozhraní samozřejmě jen 256bitové. Tuto informaci údajně sdělil novinářům na brífinku přímo Raja Koduri, tedy šéf divize Radeonů, což pak na veřejnost prostřednictvím Twitteru přetlumočil Ryan Shrout z webu PC Perspective.


Radeon R9 380X Nitro od Sapphire

Ačkoliv potvrzení 384bitové sběrnice vrhá nové světlo na možnosti čipu Tonga, z pohledu uživatele se toho moc nemění. Žádný z dostupných modelů nyní tuto sběrnici využít nemůže, PCB je jednoduše stavěno jen na 256bitové zapojení s 2 nebo 4 GB paměti. Zajímavé je, že 384bitové paměti by prý snad mohla zvládat také verze GPU použitá v R9 285 a R9 380 (ořezaná na 1792 stream procesorů), ale stejně jako pro Radeon R9 380X platí, že této možnosti AMD nikdy nevyužilo.

Důvodem, proč je u všech čipů použita jen šířka 256 bitů a třetina řadiče je tak na čipu vlastně zbytečně, je údajně to, že se pro konfiguraci s plnou šířkou jednoduše nenašlo místo na trhu. Při plné propustnosti (navíc proti Tahiti zlepšené pokročilejší kompresí) by zřejmě čip potřeboval také více výpočetních prostředků, které se přidat nedají. A zejména by karta byla dražší o neadekvátní sumu – lepší specifikace by tedy vedly k horšímu poměru ceny a výkonu. Oněch 128 bitů navíc zděděných po Tahiti tak nejspíš na čipu zůstalo jenom kvůli flexibilitě (třeba kvůli možnosti uvést 3/6GB verze, pokud by bylo třeba). Nebo proto, že by odstranění nadbytečného řadiče stálo další náklady a čas navíc při vývoji, které se firma rozhodla ušetřit.

 

Z toho, co o věci PC Perspective píše, se zdá, že úplně plnou Tongu – tedy i s 384bitovou sběrnicí – už asi AMD nevydá, i když vyloučit to asi plně nelze. Co se nehodilo pro herní grafiku, může ještě teoreticky přijít vhod v oblasti embedded nebo profesionálních grafik (širší sběrnice totiž umožňuje osadit více grafické paměti). Teoreticky by se sice rozšířená sběrnice mohla objevit u nějakých nereferenčních karet, je ale otázka, zda ji výrobci vůbec mohou aktivovat; pokud ji u čipů vypíná už samo AMD, nebyl by takový kousek realizovatelný.

GPU Tonga (Zdroj: Hardware.fr)
GPU Tonga (Zdroj: Hardware.fr)

Zdroj: PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?