Hlavní navigace

GPU v roce 2009: RV870, GT212…?

8. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už nějakou dobu jsme se na ExtraHardware nevěnovali vždy vděčnému tématu spekulací o chystaných grafických čipech. Informací je totiž málo, zvláštěpak takových, které by se daly brát vážně. Ovšem titulky jako „GeForce GTX 270 a 290 odloženy, GX2 zrušeno“ nebo „Radeon HD 5800 již začátkem roku“, které nalézám v českých médiích, napovídají, že asi přeci jen nějaký materiál je.


G200 v 55nm provedení

O 55nm die-shrinku obřího čipu Nvidia G200 se mluvilo už dávno. Nic však nenasvědčuje tomu, že by 55nm čipy (ať už by šlo o skutečnou zmenšeninu G200, nebo nové jádro G206) mířilo do prodeje. Možná je Nvidia tentokrát velmi opatrná, aby se žádné zvěsti nedostaly ven a zamezila tak vzniku „hype“ neboli přehnaných očekávání – právě na tento fenomén do jisté míry doplatily GeForce GTX 260 a 280. Jako méně pravděpodobná se jeví možnost, že by Nvidia začala míchat 55nm čipy mezi 65nm, aniž by se tím oficiálně pochlubila.

The Inquirer, přesněji jeho redaktor Charlie Demerjian, tvrdí, že na 55nm die-shrinku G200 se pracuje, Nvidia ale naráží na blíže nespecifikované problémy, které si vyžádaly novou revizi čipu neboli respin. Zkušenější z vás vědí, že toto slůvko znamená zpoždění vydání o minimálně tři měsíce (Charlie odhaduje únor/február 2009) a vzpomínají na ATI R520.

Charlie ještě hovoří o duální kartě s čipy G200(b), jejíž vývoj byl prý zrušen. V podstatě ale nic nenasvědčovalo tomu, že by taková karta byla kdy vyvíjena – narozdíl od G71 a G92, kde se se sendvičem jakožto nouzovou variantou tak nějak počítalo, GeForce GTX GX2 v plánu nikdy nebyla. Snad by to bylo proveditelné s novým GPU, ale dokud nejsou na trhu jednočipové karty s tímto hypotetickým jádrem, nemá smysl se tím zabývat.

Eso v rukávu ATI?

Zatímco Fudzilla tvrdí, že ATI se již letos vytasila se vším, co měla (tedy čipy RV770, RV730 a RV710), techPowerUp! se domnívá, že před příchodem nových GPU vyráběných 40nm postupem se chystá ještě jeden čip architektury R7xx používající 55nm technologii.

RV870 se pravděpodobně dočkáme až ve druhé čtvrtině roku 2009 a má-li být dodržena dlouhodobá strategie ATI vydávat high-endové karty s odstupem šesti až sedmi měsíců, mezi RV770 (přesněji řečeno R700, tedy Radeonem HD 4870 X2) a RV870 ještě něco chybí. Podle techPowerUp! by na tuto pozici mohla zapadnout vylepšená verze čipu RV770: počet výpočetních jednotek by pravděpodobně zůstal nezměněn, vyššího výkonu by bylo dosaženo vyšší frekvencí.

Možná se tento přístup nejeví příliš důvěryhodně. Pamětníci si ovšem vzpomenou na čipy R300, R350 a R360 (Radeony 9700 a 9800), kde ATI z osmi pixel pipelines a 150nm výrobního postupu postupně vytřískala o 27 % vyšší frekvenci; díky drobným vylepšením v jádře R350 nebyly výjimkou případy, kdy byl rozdíl v reálném výkonu ještě větší.

„Super RV770“, nebo jakkoli budeme novou revizi nazývat, má být odpovědí na chystaný 55nm die-shrink G200 (známý také jako G200b). Ale přestože jsem vám na příkladu z historie právě vysvětlil, že něco takového je možné, osobně existenci tohoto čipu nevěřím – z velké části proto, že se o něm nezmiňuje žádný jiný pramen.

Věřte-nevěřte o GT212

G(T)212 má být první 40nm GPU v podání Nvidie. Datum vydání – co nejdříve, tedy jakmile bude 40nm proces dostupný. Tedy pravděpodobně ve druhém kvartálu příštího roku, a když se TSMC výjimečně zadaří, tak ještě koncem kvartálu prvního. Ohledně specifikací tohoto high-endového čipu toho příliš mnoho známo není.

Jako nejstřízlivější odhad se jeví 384 stream procesorů, doplněných o 128 nebo 96 texturovacích jednotek. Druhá možnost by znamenala zvýšení poměru ALUs ku texturovacím jednotkám a tedy větší či menší zásah do architektury. Základní stavební kameny by měly zůstat stejné – ovšem stejně tak může Nvidia konečně vzít na milost GDDR5 nebo nás překvapit přidáním podpory Direct3D 10.1.

Věřte-nevěřte o RV870

Ohledně RV870 toho víme více, tedy neberu-li ohled na to, že to také může být úplně jinak. Alespoň, že nemáme dvě protichůdné teorie, jako v případě RV770. Tedy, jak lze vyčíst ze schémátka ze serveru techPowerUp!, čip RV870 by měl obsahovat kolem tisíce stream procesorů (při zachování současného systému SIMD bloků by to asi bylo konkrétně 960), oproti RV770 by jeho teoretický výpočetní výkon byl přibližně o polovinu vyšší, musel by tedy běžet na frekvenci v rozmezí 900-950 MHz.

Do této teorie zapadají i zvěsti, že by RV870 měl mít plochu 205 mm2 (RV770 má 260 mm2). Na čip by se tak vešla 256bitová paměťová sběrnice a zrušen by byl CrossFire sideport, který stávající generace beztak nepoužívá. Fudzilla souhlasí s datem vydání ve druhé čtvrtině roku 2009 a dodává, že duální karta se bude spoléhat na stejnou koncepci, jako dosavadní X2. Tedy žádné vylomeniny jako dva čipy v jednom balení nebo nedejbože vrstvené na sebe, nýbrž staré známé CrossFire na jedné kartě.

Co se týče podpory Direct3D 11, ta je stále ve hvězdách. Windows 7 by sice měly vyjít přibližně v polovině roku, Microsoft ale oficiálně nepotvrdil, že současně s ním vyjde i nová verze DirectX. Možnost napsat si na krabici „DX11 ready“ je určitě velkým lákadlem pro oba dodavatele grafických akcelerátorů. Pro zákazníky to však zdaleka nemusí být taková výhra. Nová verze Direct3D totiž znamená novou architekturu GPU, a to nezřídkakdy znamená po několik měsíců více či méně nepoužitelné ovladače.

Lze očekávat, že během doby, po kterou bude RV870 na trhu, bude her využívajících Direct3D 11 jako šafránu. Současná architektura navíc umožňuje snadno měnit poměr shaderů ku texturovacím jednotkám, takže nový čip může být lépe přizpůsoben nárokům soudobých her (dnešní architektura Nvidie takovou flexibilitou neoplývá). Sečteno a podtrženo, u Direct3D 11 (zatím) není o co stát.

Střípky o Larrabee

Ačkoliv o architektuře Larrabee víme první poslední, karty s tímto čipem budou vydány až ve druhé polovině příštího roku. Fudzilla navíc tvrdí, že Intel chce nejprve zaútočit na segment profesionálních 3D akcelerátorů, kde momentálně soupeří řady ATI FireGL/FirePro a Nvidia Quadro; desktopová varianta by se na trh měla dostat až v roce 2010. Druhá zpráva stejného serveru říká, že Larrabee bude mít ovladače pouze pro Windows Vista a Seven. Pro Windows řady 5, tedy 2000 a XP, drivery vyvíjeny nebudou. Jelikož základ těchto systémů v roce 2010 oslaví kulatiny, překvapuje to někoho?

Byl pro vás článek přínosný?