Hlavní navigace

Grafika Xe v Intel Tiger Lake bude umět 12bitové HEVC a VP9, podporu AV1 ještě nemá

21. 2. 2020

Sdílet

Intel byl v této končící dekádě poměrně vepředu co se týče multimediální akcelerace přehrávání a komprese videa v procesorech. Schopnosti video dekodéru enkodéru se zdá se zase zlepší v 10nm procesorech Tiger Lake, které se do notebooků dostanou letos pravděpodobně v druhé polovině roku. Jaké novinky pro tuto generaci Intel chystá, prozradil ovladač pro Linux, v kterém už se podpora pro integrovanou grafiku Xe v Tiger Lake objevila.  

Dekódování a enkódování 12bitového videa

Jak upozornil Phoronix, schopnosti multimediálního bloku a enkodéru Quick Sync byly odhalené v open-source ovladači rozhraní VA-API. Tiger Lake/grafika Intel Xe podle tohoto ovladače budou poprvé umět hardwarově dekódovat 12bitové formáty videa, doposud bylo podporované jen 8bitové a 10bitové video. A to jak HEVC (H.265), kde je tento profil označený jako Main 12, tak ve formátu VP9. Zlepšení spočívá nejen v bitové hloubce barev. Dekodér bude pro 12bitové HEVC a VP9 současně také podporovat barevné vzorkování 4:2:2 a 4:4:4 místo standardního 4:2:0. Toto je opět značně nadstandardní funkce, hardwarové dekodéry ve spotřebitelských zařízeních málokdy tyto profily kompresních formátů (které jsou značně odlišné od běžných) podporují. Barvy 4:4:4 jsou přínosné zejména pro kompresi snímků obrazovky nebo pro hry.

12bitové video bude Tiger Lake/Xe umět také hardwarově komprimovat. V tomto případě by měla být podporována komprese do HEVC profilu Main 12, ale už ne do VP9. A enkodér také bude podporovat jenom běžné vzorkování 4:2:0. Podle tohoto dokumentu je jinak enkodér hardwarový částečně, některé postupy komprese probíhají v GPU na shaderech.

Podporu 12bitového HEVC už měla Nvidia v grafikách Pascal, takže tady Intel není avantgarda, ale následovník. Nicméně jde o schopnost jinak ojedinělou, ostatní GPU/procesory/ARM SoC podporují jen 10bitové formáty. Toto ovšem má svoje opodstatnění, protože 12bitové video není v praxi používáno. Jako distribuční formát pro HDR obsah slouží právě buď 10bitové HEVC, nebo 10bitové VP9 v případě Youtube, kde si Google tlačí vlastní formát. Ovšem procesory Intel (a ony grafiky Nvidia) jsou tímto připravené na případ, pokud by se takové video šířit začalo. HEVC ve 12bitovém profilu Main 12 si jinak můžete zakomprimovat i sami pomocí enkodéru x265, pokud byste měli zájem (a takto kvalitní zdrojový materiál). A pak vám přehrávání na GPU pochopitelně bude užitečné, zvlášť pokud by šlo o 4K obraz.

intel tiger lake 2 Loňský slajd k procesorům Tiger Lake, podle nějž má být v Tiger Lake značně zlepšen výkon hardwarového enkodéru

AV1 zatím zdá se nebude

Informace o multimediálních schopnostech Tiger Lake skýtají ještě jeden poznatek, tentokrát negativní povahy. Vypadá to, že Tiger Lake ještě nebude podporovat akceleraci formátu AV1. A to ani dekódování, ani enkódování. Není to tak zvláštní, protože letos asi ještě nebudou většinou AV1 hardwarově umět skoro žádné čipy (světlou výjimkou je zatím nedávno oznámený MediaTek Dimensity 1000), ale pokud jste si v tomto směru dělali naděje, bohužel vás asi musíme zklamat.

Mimochodem, Intel také z Tiger Lake podporu jednoho formátu odstranil: VP8 od Google, který asi migrací YouTube na VP9 ztratil smysl a vesměs se nestihl moc rozšířit. Pokud byste v něm měli nějaká videa, měl by je s přehledem zvládnout dekodér v FFmpegu (prostřednictvím VLC či jiného přehrávač), takže ztráta hardwarové akcelerace by neměla činit problémy.

Bude i v desktopovém Rocket Lake?

Zda se tato multimediální podpora dostane i do desktopu, není jasné. Letos Intel uvádí procesory Comet Lake-S založené na staršímu GPU generace Kaby Lake/Coffee Lake, takže tam se tato novinka určitě neobjeví. Ale příští rok má Intel vydat v desktopu procesory Rocket Lake, které jsou sice pořád 14nm, ale měly by převzít architekturu CPU a také GPU z čipů Tiger Lake. A tudíž by s tím také teoreticky mohly převzít vylepšenou multimediální akceleraci s podporou těchto nových formátů. Pokud ji ale Intel třeba neodstraní, aby ušetřil tranzistory. Tato možnost je tedy zatím pořád otevřená, nicméně se řadí k dalším věcem, v kterých by Rocket Lake potenciálně mohlo být o dost zajímavější počin než letošní desktopové Comet Lake.

Intel na CES 2020: procesor Tiger Lake-U, grafika Xe DG1, Project Athena (Fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?