Hlavní navigace

Grafické karty Intel Arc měly prý být levné. Dle dokumentů Intelu by ale mohly stát až 800 $

26. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Starší úniky říkaly, že Intel u svých chystaných herních grafik nasadí agresivní ceny, aby nalákal zákazníky. Jenže těžba kryptoměn do toho možná hodila vidle.

Během letošního roku postupně různé uniklé informace odhalovaly podobu herních grafických karet Intel Arc, s nimiž se gigant CPU chystá konkurovat samostatným GPU Nvidia GeForce a AMD Radeon. Objevovaly se s tím také zprávy, že by se Intel mohl snažit na tento trh proniknout i nízkými cenami, což by pro nás bylo velmi vítané. Ale bohužel se zdá, že karty by mohly být nakonec stejně předražené, jako jsou vlivem krypta u konkurence.

Intel v první generaci grafik Arc („Alchemist“) chystá dvě GPU. Karty založené na tom menším, úsporném čipu s 96bitovou sběrnicí a zřejmě 1024 shadery, měly mít ceny dejme tomu mezi 100 a 200 $. Výkonnější modely s čipem o 4096 shaderech s 256bitovými pamětmi GDDR6 pak byly určené po segment 300–400 $ desktopových grafik. Tak to alespoň podávaly uniklé interní prezentace Intelu a podle leakerů Intel prý měl záměr být ze začátku v cenách agresivní. To je nakonec u nového vyzyvatele pokoušejícího se dobýt trh zavedených značek logické.

Slajd ukazující plánovanou nabídku desktopových grafik Intel Arc první generace Alchemist Slajd ukazující plánovanou nabídku desktopových grafik Intel Arc první generace (Alchemist) (Zdroj: Tieba Baidu)

O dost dražší, než se čekalo?

Jenže nyní se přímo podle polooficiálního zdroje zdá, že by ceny mohly být o dost vyšší. Možná si pamatujete, jak na jaře Intel začal marketingově lákat na odhalení těchto GPU (nakonec se ukázalo, že to bylo hodně předběžné odhalení, karty pro desktop možná vyjdou až v Q2 2022). Firma tehdy představila na sociálních sítích soutěž Scavenger Hunt, kdy se pátralo po různých náznacích schovaných v marketingových videích.

Nyní tato soutěž pokračuje. V jejích podmínkách ovšem byla nalezena zajímavá informace. Zapojení fandové Intelu totiž mohou vyhrát jednu z připravovaných grafických karet, a dokumenty Intelu u těchto výher ukazují i přibližné hodnoty cen – tedy údaje o tom, kolik by tyto karty měly stát. Samozřejmě to nemusí být přesné, ale i jen orientačně jsou tyto odhady zajímavé, protože jsou o dost vyšší než oněch 300–400 dolarů.

Intel uvádí, že přibližná hodnota první ceny je 900 dolarů, přičemž jejím obsahem je „prémiová“ grafická karta Inel Arc. To by zřejmě měl být nejvýkonnější model v nabídce s 4096 shadery a 16Gb pamětí. A ještě je přidané šestiměsíční předplatné Xbox Game Pass pro PC (60 $) plus nějaké propagační předměty asi typu triček a podobných věcí. Pokud u těchto dárků navíc neočekáváme nějakou vysokou hodnotu, mohla by tedy ona „tržní hodnota“ prémiového modelu kart Intel Arc mít cenu až 800 dolarů, při dnešním kurzu a s DPH téměř 21,5 tisíce Kč (přes 830 €).

Výhry pro soutěž Intel Scavenger Hunt Výhry pro soutěž Intel Scavenger Hunt (zdroj: Tom's Hardware)

U druhé ceny Intel odhaduje hodnotu na 700 $, přičemž v tomto případě jde o „Performance“ model grafiky Arc, což by možná mohla být druhá o něco méně výkonná karta v řadě (snad ořezaný model s 3072 shadery?). Plus opět předplatné Xbox Game Pass na tři měsíce (30 $) a propagační předměty či dárky. Karta by tak vycházela na cenu dejme tomu o 200 $ nižší, až 600 dolarů – u nás s DPH 16 přes 16 tisíc Kč nebo 625 €.

Stručně řečeno, nezbývá než doufat, že tyto ceny nejsou úplně realistické, nebo že případně Intel přibaluje opravdu hodně oblečení (případně že se značka Intel Arc na něm cení na opravdu hodně). Jinak by to totiž byly zase ty dvojnásobné ceny.

Faktor kryptoměn

Původní plány nejspíš byly založené na realitě mimo kryptoměnovou bublinu, kdy jsou částky, které firmy mohou za GPU požadovat, o dost nižší. Zákon poptávky a nabídky spojený s vysokými cenami kryptoměn, kvůli kterým jsou tzv. těžaři ochotní zaplatit výrazně více, ale způsobuje, že jsou nyní GPU reálně prodávána za ceny přinejlepším dvakrát vyšší, než jsou doporučené částky.

A vypadá to, že Intel se tomu nebude nijak snažit čelit. Je dokonce možné, že rovnou stanoví doporučené ceny výš, místo aby ono kryptopředražení ponechal jen v neoficiální rovině, i když spíš bychom očekávali, že podobně jako Nvidia a AMD oficiální ceny ponechá nízko, jen to v praxi nebude vidět. Mimochodem, Intel nedávno oznámil, že grafiky Arc nemají zabudovaný žádný mechanismus na zpomalení těžebního výkonu, jako je u Nvidia GeForce.

Galerie: Neoficiální rendery referenčního provedení grafické karty Intel Arc

Pravda, je možné, že ony hodnoty soutěžních cen jsou teď, když ještě výhry žádnou oficiální prodejní cenu samy nemají, stanovené třeba jako „tržní cena“ podobně výkonného konkurenčního GPU. Mohly by tak odrážet to, za co se nyní prodávají konkurenční GPU jako Radeony RX 6700 XT nebo GeForce RTX 3070, zatímco oficiální ceny Intelu budou po uvedení nakonec přece jen nižší. To by byla ta lepší varianta. Tak jako tak ale asi o reálných cenách v obchodech rozhodne hlavně to, jestli pořád bude naživu spekulativní bublina kolem kryptoměn.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?